Michał Wiśniowiecki a nieczyste zagrywki...

Awatar użytkownika
thabass
Vetomaniak
Posty: 635
Rejestracja: 2011-11-26, 11:49
Lokalizacja: Hindenburg

Re: Michał Wiśniowiecki a nieczyste zagrywki...

Postautor: thabass » 2013-01-02, 23:52

ok, tylko czemu errata nie daje mozliwosci pozostania mu na polu karmazynow mimo braku tego slowa? Zapis na karcie jest wazniejszy niz zasada legalnosci czy nie? Mowie o ewentualnej erracie pozwalajacej Michalowi pozostanie na polu karmazynow mimo braku slowa karmazyn. Michal jest jedynym takim wyjatkiem.

Awatar użytkownika
Ksch
Legenda
Posty: 9633
Rejestracja: 2007-02-26, 00:11
Lokalizacja: Cracóv
Kontaktowanie:

Re: Michał Wiśniowiecki a nieczyste zagrywki...

Postautor: Ksch » 2013-01-03, 00:03

Chyba przestałem rozumieć o co Ci chodzi. Idę teraz spać, może na świeżości szybciej pojmę :-)

Awatar użytkownika
sqva
Legenda
Posty: 3138
Rejestracja: 2009-06-04, 15:26
Kontaktowanie:

Re: Michał Wiśniowiecki a nieczyste zagrywki...

Postautor: sqva » 2013-01-03, 00:06

thabass pisze:ok, tylko czemu errata nie daje mozliwosci pozostania mu na polu karmazynow mimo braku tego slowa? Zapis na karcie jest wazniejszy niz zasada legalnosci czy nie? Mowie o ewentualnej erracie pozwalajacej Michalowi pozostanie na polu karmazynow mimo braku slowa karmazyn. Michal jest jedynym takim wyjatkiem.

A w czym obecna errata jest zla? :-)
https://www.youtube.com/watch?v=8N_tupPBtWQ

Awatar użytkownika
thabass
Vetomaniak
Posty: 635
Rejestracja: 2011-11-26, 11:49
Lokalizacja: Hindenburg

Re: Michał Wiśniowiecki a nieczyste zagrywki...

Postautor: thabass » 2013-01-03, 00:12

sqva pisze:
thabass pisze:ok, tylko czemu errata nie daje mozliwosci pozostania mu na polu karmazynow mimo braku tego slowa? Zapis na karcie jest wazniejszy niz zasada legalnosci czy nie? Mowie o ewentualnej erracie pozwalajacej Michalowi pozostanie na polu karmazynow mimo braku slowa karmazyn. Michal jest jedynym takim wyjatkiem.

A w czym obecna errata jest zla? :-)

powoduje, ze Michal stale robi inicjatywe mimo ze ma na sobie wywolanca, w dodatku nie da się go w nijaki sposób ściągnąć na pole elekcyjne by zabić (bo dodaniu waść jest szarak). To taka karta w stylu - jestem nietykalna.
W poprzednim sezonie byla taka karta Nikt znaczny. Jak to sie ma do Michala w tym przypadku?

Awatar użytkownika
sqva
Legenda
Posty: 3138
Rejestracja: 2009-06-04, 15:26
Kontaktowanie:

Re: Michał Wiśniowiecki a nieczyste zagrywki...

Postautor: sqva » 2013-01-03, 00:18

thabass pisze:
sqva pisze:
thabass pisze:ok, tylko czemu errata nie daje mozliwosci pozostania mu na polu karmazynow mimo braku tego slowa? Zapis na karcie jest wazniejszy niz zasada legalnosci czy nie? Mowie o ewentualnej erracie pozwalajacej Michalowi pozostanie na polu karmazynow mimo braku slowa karmazyn. Michal jest jedynym takim wyjatkiem.

A w czym obecna errata jest zla? :-)

powoduje, ze Michal stale robi inicjatywe mimo ze ma na sobie wywolanca, w dodatku nie da się go w nijaki sposób ściągnąć na pole elekcyjne by zabić (bo dodaniu waść jest szarak). To taka karta w stylu - jestem nietykalna.
W poprzednim sezonie byla taka karta Nikt znaczny. Jak to sie ma do Michala w tym przypadku?

A removal? Nie dotyka go?
https://www.youtube.com/watch?v=8N_tupPBtWQ

Awatar użytkownika
neishin
Legenda
Posty: 1905
Rejestracja: 2010-09-22, 10:01

Re: Michał Wiśniowiecki a nieczyste zagrywki...

Postautor: neishin » 2013-01-03, 10:01

thabass ma troszkę racji. Zapis na karcie jest ważniejszy niż ogólne zasady gry. Zamiast dziwnych ekwilibrystyk z Wywołańcem i Michałem wystarczyło po prostu zerratować zapis Michała na "nie może opuścić pola karmazynów". Wtedy mógłby na nim przebywać nawet bez SK Karmazyn.
When I'm good - I'm good
When I'm bad - I'm even better

Konsole na Poltergeist

Awatar użytkownika
MrDzemik
Sobiepan
Posty: 308
Rejestracja: 2012-07-09, 06:34
Lokalizacja: Tczew

Re: Michał Wiśniowiecki a nieczyste zagrywki...

Postautor: MrDzemik » 2013-01-03, 10:47

Wtedy by był niezniszczalny, bo skoro nie może opuścić pk, to do lazaretu nie spadnie ;p

Awatar użytkownika
sqva
Legenda
Posty: 3138
Rejestracja: 2009-06-04, 15:26
Kontaktowanie:

Re: Michał Wiśniowiecki a nieczyste zagrywki...

Postautor: sqva » 2013-01-03, 10:51

Dokładnie tak.
https://www.youtube.com/watch?v=8N_tupPBtWQ

Awatar użytkownika
thabass
Vetomaniak
Posty: 635
Rejestracja: 2011-11-26, 11:49
Lokalizacja: Hindenburg

Re: Michał Wiśniowiecki a nieczyste zagrywki...

Postautor: thabass » 2013-01-03, 11:00

MrDzemik pisze:Wtedy by był niezniszczalny, bo skoro nie może opuścić pk, to do lazaretu nie spadnie ;p


Mylisz się, właśnie teraz jest niezniszczalną postacią, robiącą wieczną inicjatywę. Zasada karty jest ważniejsza więc bez słowa Karmazyn mógłby przebywać na polu karmazynów. Natomiast można by go ściągnąć dając mu Waść jest szarak + Wywołańca. W rozwiązaniu zaproponowanym przez Radę, dając mu te dwie karty uzyskujemy co?. Że postać ta dalej ma słowo kluczowe karmazyn i jest nietykalna. W moim rozwiązaniu dałoby się go ściągnąć na pole elekcyjne, ale przy użyciu dwóch kart.

PS. Postać można ściągnąć Waść jest szarak, który neguje zdolności postaci.

inquiry
Posty: 4
Rejestracja: 2012-10-16, 14:18

Re: Michał Wiśniowiecki a nieczyste zagrywki...

Postautor: inquiry » 2013-01-03, 11:03

neishin pisze:thabass ma troszkę racji. Zapis na karcie jest ważniejszy niż ogólne zasady gry. Zamiast dziwnych ekwilibrystyk z Wywołańcem i Michałem wystarczyło po prostu zerratować zapis Michała na "nie może opuścić pola karmazynów". Wtedy mógłby na nim przebywać nawet bez SK Karmazyn.


A może zapis "może przebywać na polu karmazynów"? Nie spowodowałoby to przypadkiem działania 'by design'?

Awatar użytkownika
Ksch
Legenda
Posty: 9633
Rejestracja: 2007-02-26, 00:11
Lokalizacja: Cracóv
Kontaktowanie:

Re: Michał Wiśniowiecki a nieczyste zagrywki...

Postautor: Ksch » 2013-01-03, 12:11

Zaraz, moment.

Michał został zerratowany 24 XI w ten sposób: Musi być wystawiony na polu karmazynów, nie może przebywać na polu elekcyjnym, nie może uczestniczyć w pojedynkach, nie może agitować.

Zapis oryginalny "nie może go opuścić" doprowadzał do sytuacji, że w ogóle nie mógł być odrzucony. Niczym.

To raz.

Dwa. Obecna errata: nie może stracić słowa kluczowego Karmazyn, doprowadza do sytuacji, że owszem - daje nam zawsze +1 do inicjatywy. Co nie oznacza - daje zawsze inicjatywę. Co więcej Waść jest szarak zblankuje mu zdolności, a więc również i erratę. Słowem, jeśli ma na sobie Waść jest szarak i Wywołańca, to zejdzie na pole elekcyjne. Jeśli dostanie Sztuczkę to sytuacja jest analogiczna.

Trzy. Jego rzekoma nietykalność jest podobna do nietykalności np. Leszczyńskiego. Obaj mogą dostać Wykrot, Nieoczekiwany, czy inną tego typu atrakcję.

Cztery. Koncentrowanie się na karcie, która ani nie zrobi żadnej gry, ani nie doprowadzi do żadnego przegięcia i jeszcze do tego wypadnie za dwa miesiące ze wszystkich formatów, jest IMO sztuką dla sztuki.

Awatar użytkownika
Szarmancki
Bohater
Posty: 84
Rejestracja: 2012-08-10, 11:05

Re: Michał Wiśniowiecki a nieczyste zagrywki...

Postautor: Szarmancki » 2013-01-03, 12:40

W przyszłych dodatkach Michał dorośnie, nabierze krzepy i będzie niczym rasowy rębajło:) Dali byście spokój a nie dziecka się czepiacie:)
Jeśli czegoś nie wolno a bardzo się chce, to można.

Awatar użytkownika
thabass
Vetomaniak
Posty: 635
Rejestracja: 2011-11-26, 11:49
Lokalizacja: Hindenburg

Re: Michał Wiśniowiecki a nieczyste zagrywki...

Postautor: thabass » 2013-01-03, 21:46

Ksch pisze:
Dwa. Obecna errata: nie może stracić słowa kluczowego Karmazyn, doprowadza do sytuacji, że owszem - daje nam zawsze +1 do inicjatywy. Co nie oznacza - daje zawsze inicjatywę. Co więcej Waść jest szarak zblankuje mu zdolności, a więc również i erratę. Słowem, jeśli ma na sobie Waść jest szarak i Wywołańca, to zejdzie na pole elekcyjne. Jeśli dostanie Sztuczkę to sytuacja jest analogiczna.



A to rozumiem. Myślałem, że tego karmazyna nie da się ściągnąć.


Wróć do „Format sezon rozszerzony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość