Kłody a Kusiciel

Kiler
Weteran
Posty: 280
Rejestracja: 2009-11-16, 20:59
Lokalizacja: Starachowice/MS-AGH

Kłody a Kusiciel

Postautor: Kiler » 2012-05-06, 20:47

Mam taką sytuację:
moja strona stołu: tylko odznaczona postać z dołączonym kusicielem
przeciwnik: tylko odznaczona postać z kłodami

1) Jestem przy głosie czy mam priorytet od gry czy jak to się teraz nazywa
2) W czynie chcę użyć zdolności kusciela
Obrazek
aby odznaczoną postacią z kłodami wyzwać moją odznaczoną postać
3) przeciwnik w replice na czyn używa kłód
Obrazek
i zaznacza swoją jedyną postać, którą to planowałem wykonać czyn
4) ja nie mam wyjścia muszę zaznaczyć swoją postać, co wynika z tekstu kłód, przez co skutek użycia kusiciela nie zostaje zanegowany
5) ostatecznie mamy sytuację:
ja mam zaznaczoną postać, weszło moje zagranie zmuszające przeciwnika do wyzwania mnie
przeciwnik ma zaznaczoną postać i przymus wyzwania mnie, czego co do zasady nie może zrobić będąc zaznaczony

co się dzieje?
"podobno jeszcze raz będą kręcić "Nową nadzieję", zespół Maciarewicza nie zgadza sie z wersją zniszczenia Gwiazdy Smierci..."

Awatar użytkownika
Skaven
Posty: 1210
Rejestracja: 2011-05-24, 16:08
Lokalizacja: Kraków

Re: Kłody a Kusiciel

Postautor: Skaven » 2012-05-06, 20:57

Miód spada, Ty możesz wykonać czyn postacią przeciwnika z kłodami, ale jako że jest zaznaczona to nie możesz nią ani przejść między polami gry, ani zaagitować, ani wyzwać. W skrócie nic się nie dzieje poza tym że zaznaczyliście sobie po postaci, a Ty straciłeś czyn i miód.
-----
gg: 10326982 (nie pomagam składać talii, nie odpowiadam na pytania o zasady, bo od tego jest forum)
-"Tak Saven, wiem że homini i nagły to Twoja zasługa, ale chwały za to nie oddam" -Ksch

Awatar użytkownika
Ksch
Legenda
Posty: 9633
Rejestracja: 2007-02-26, 00:11
Lokalizacja: Cracóv
Kontaktowanie:

Re: Kłody a Kusiciel

Postautor: Ksch » 2012-05-06, 21:49

Dodam:
#1 Odpowiedź prawidłowa, chociaż nieuprawniona :roll:
#2 Idzie to tak: masz priorytet. Deklarujesz użycie Kusiciela. Priorytet u rywala (stos nie jest pusty). On używa Kłód i zaznacza swoją postać. Priorytet u Ciebie. Zaznaczasz postać z Kusicielem. Priorytet u rywala - pas. Priorytet u Ciebie - pas. Spełniłeś wymóg Kłód, Kusiciel schodzi ze stosu niezanegowany, a więc działa. Priorytet wraca do Ciebie. Możesz wykonać Czyn postacią przeciwnika. Ponieważ przeciwnik jest zaznaczony może być to wyłącznie Czyn niewymagający zaznaczenia. Co oczywiście nie wyklucza możliwości wyzwania na pojedynek postacią rywala, czy przejście nią pomiędzy polami gry, czy wreszcie agitację, o ile inne jej zdolności, bądź też zdolności innych kart, by na to pozwalały.

Awatar użytkownika
Skaven
Posty: 1210
Rejestracja: 2011-05-24, 16:08
Lokalizacja: Kraków

Re: Kłody a Kusiciel

Postautor: Skaven » 2012-05-07, 00:08

Mea culpa, ale już się pogubiłem w tych działach bo zniknęły "pytania do sędziego" i zapomiałem że tu też jest restrict do osób uprawnionych. Wytnij moje posty proszę i po sprawie, a ja będę pamiętał na przyszłość.
-----
gg: 10326982 (nie pomagam składać talii, nie odpowiadam na pytania o zasady, bo od tego jest forum)
-"Tak Saven, wiem że homini i nagły to Twoja zasługa, ale chwały za to nie oddam" -Ksch

Kiler
Weteran
Posty: 280
Rejestracja: 2009-11-16, 20:59
Lokalizacja: Starachowice/MS-AGH

Re: Kłody a Kusiciel

Postautor: Kiler » 2012-05-07, 00:33

Ok gitara :) czyli właściwie, w chwili użycia miodu, nie mówię przeciwnikowi co zamierzam zrobić przy pomocy jego postaci, a jedynie deklaruję chęć użycia zdolności moderunku, dając mu czas na repliki?
"podobno jeszcze raz będą kręcić "Nową nadzieję", zespół Maciarewicza nie zgadza sie z wersją zniszczenia Gwiazdy Smierci..."

Awatar użytkownika
Ksch
Legenda
Posty: 9633
Rejestracja: 2007-02-26, 00:11
Lokalizacja: Cracóv
Kontaktowanie:

Re: Kłody a Kusiciel

Postautor: Ksch » 2012-05-09, 06:17

Tak, Panie Bracie :-)


Wróć do „Format sezon rozszerzony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość