Repliki w fazie zakończenia

Tu prosimy zadawać pytania dotyczące zasad, wedle reguł działu. Odpowiedzi są oficjalną wykładnią zasad gry.

Moderatorzy: Krzysztof, Jan Onufry, Valathorn

Richtus
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 426
Rejestracja: 2015-09-20, 14:03
Lokalizacja: Gdańsk

Repliki w fazie zakończenia

Postautor: Richtus » 2017-11-01, 12:24

Przypomniała mi się sytuacja z turnieju w Olsztynie, w trakcie której zasędziowano że możliwym jest użycie dwóch replik w fazie zakończenia. Uzasadnieniem była bodajże koncepcja, że można replikować "początek" i "koniec" fazy ale Korek musiałby tutaj konkretniej wyjaśnić jak to było - w każdym razie dla mnie to była sytuacja mocno zaskakująca, także proszę o doprecyzowanie na konkretnym przykładzie.
Czy mając na stole:
Obrazek
oraz
Obrazek
mam możliwość użycia obu replik w jednej rundzie?

bogojedi
Weteran
Posty: 135
Rejestracja: 2016-05-18, 18:35
Lokalizacja: Bielsko Biała

Re: Repliki w fazie zakończenia

Postautor: bogojedi » 2017-11-01, 14:57

Pamiętam że pytałem się o to na impach i nie można było.

Awatar użytkownika
Jan Onufry
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 1993
Rejestracja: 2011-08-21, 08:59

Re: Repliki w fazie zakończenia

Postautor: Jan Onufry » 2017-11-01, 20:23

Tych dwóch przedstawionych powyżej replik nie można użyć w tym samym momencie, ponieważ obie dotyczą ogólnie etapu zakończenia. Jeżeli jedna z nich zostanie użyta np w etapie początku fazy zakończenia, to druga, ze względu na identyczny zapis, również powinna być użyta w tym samym etapie, a to byłoby niezgodne z przepisami.
Są natomiast bardziej precyzyjnie określone momenty użycia replik:

Obrazek Obrazek
czy też:
Obrazek

Zgodnie z zasadą mówiącą, że stos jest między innymi inicjowany przez:
122.2.d Przejście do następnego etapu/fazy

to w ich wypadku, również w połączeniu z replikami na całą fazę zakończenia, jeżeli repliki mają określone różne momenty ich użycia, można użyć większej ich ilości (maksymalnie 2 - po jednej w etapie rozpoczęcia fazy zakończenia i w etapie zakończenia fazy zakończenia).
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

JUŻ WSZYSTKO MAM, CÓŻ WIĘCEJ MÓGŁBYM CHCIEĆ?

Richtus
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 426
Rejestracja: 2015-09-20, 14:03
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Repliki w fazie zakończenia

Postautor: Richtus » 2017-11-01, 22:53

Ok, dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika
Trampon
Vetomaniak
Posty: 534
Rejestracja: 2015-09-21, 10:19
Lokalizacja: Wa-wa Ursus

Re: Repliki w fazie zakończenia

Postautor: Trampon » 2017-11-02, 01:41

Gry wprawdzie już nie ma, ale sędziowie się ostali :-)
"Zwalczcie tę chuć! (taa jeeest!!!), innych zadań przed Wami jest siła
Musicie knuć - (musimy knuć!), jak tu pozbyć się Ra-dzi-dzi-wił-ła!"
oryginal tutaj

Awatar użytkownika
korek
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 586
Rejestracja: 2011-12-06, 13:08
Lokalizacja: Święta Warmia

Re: Repliki w fazie zakończenia

Postautor: korek » 2017-11-02, 10:18

I chwała im za to!
A ja pamiętam, że była taka sytuacja i pamiętam, że zasądziłem coś na podstawie nie do końca jasnych zapisów w AH i jakiegoś "kazusu" z przeszłości, ale szczegółów ze mnie nie wyciągniecie, bo ich zwyczajnie już nie pamiętam... Najważniejsze, że Onufry sprawę wyjaśnił.
Przepraszam wszystkich, których skrzywdziłem sentencją mojego wyroku. Tak to jest gdy ktoś o najniższym możliwym stopniu sędziowskim, musi sędziować na tak doniosłym wydarzeniu jakim był challenger w Olsztynie. ;D


Wróć do „Pytania do sędziego”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości