Lisowczycy, a dobieranie pieniążków

Awatar użytkownika
Przedwieczny
Bohater
Posty: 80
Rejestracja: 2012-12-01, 20:50

Lisowczycy, a dobieranie pieniążków

Postautor: Przedwieczny » 2013-06-05, 19:47

Witam,
jeśli temat był już rozpatrywany, to przepraszam - ja na forum nie znalazłem tej kwestii. A zagadka na dzisiaj brzmi:
"Czy Lisowczycy dobierają dukat za zaznaczenie postaci, czy za akcję zaznaczenia na stosie?"

Ponieważ uczonego wywodu mogę nie zrozumieć, poproszę o jednoznaczne rozwiązanie paru rebusów. Nie obrażę się, jeśli przy odpowiedzi pojawi się zdanie komentarza.

Rebus I
Mam na stole Lisowczyków. Przeciwnik agituje, wszystko jedno, np. Bohunem - zaznacza go, a w replice używa Hajdamaki - zaznacza Hajdamakę, a odznacza Bohuna. Ja dobieram kasę w ilości:
a) 2 dukaty - jeden dukat za zaznaczenie Bohuna, drugi za Hajdamakę
b) 1 dukat - dwie postacie zaznaczone, ale akcja na jednym stosie

Rebus II
Mam na stole Lisowczyków z dołączonym Zagonem wojska. W czynie z Lisowczyków zaznaczam postać przeciwnika oraz replikuję Zagonem. Ja dobieram kasę w ilości:
a) 3 dukaty - jeden dukat z repliki Lisowczyków za zaznaczenie postaci oraz 2 dukaty z repliki Zagonu za zaznaczenie oddziału
b) 1 dukat/2 dukaty - można użyć tylko jednej repliki Lisowczycy/Zagon - co prawda repliki nie dotyczą tej samej akcji, ale są na jednym stosie.

Rebus III
Mam na stole Lisowczyków oraz Kryptę gotową do użycia. Przeciwnik ma 4 odznaczone postacie. W czynie uruchamiam Kryptę i zaznaczam wszystkie 4 postacie. Ja dobieram kasę w ilości:
a) 4 dukaty - jeden dukat za każdą zaznaczoną postać 4*1=4 (jak uczy królowa nauk) - osobna replika na każdą zaznaczoną postać
b) 1 dukat - cztery postacie zaznaczone, ale akcja na jednym stosie

Rebus IV
Mam na stole 3 kopie Lisowczyków oraz Kryptę gotową do użycia. Przeciwnik ma 4 odznaczone postacie. W czynie uruchamiam Kryptę i zaznaczam wszystkie 4 postacie. Ja dobieram kasę w ilości:
a) 4 dukaty - jeden dukat za każdą zaznaczoną postać (jak w rebusie IIa)
b) 3 dukaty - każdy Lisowczyk replikuje zaznaczenie innej postaci
c) 1 dukat - akcja na jednym stosie

Z góry dziękuję za pomoc.
"A poza tym sądzę, że Kartaginę należy zniszczyć"

Awatar użytkownika
lordziknedzik
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 823
Rejestracja: 2011-08-11, 12:27

Re: Lisowczycy, a dobieranie pieniążków

Postautor: lordziknedzik » 2013-06-06, 13:33

Przedwieczny pisze:Witam,

Rebus I
Mam na stole Lisowczyków. Przeciwnik agituje, wszystko jedno, np. Bohunem - zaznacza go, a w replice używa Hajdamaki - zaznacza Hajdamakę, a odznacza Bohuna. Ja dobieram kasę w ilości:
a) 2 dukaty - jeden dukat za zaznaczenie Bohuna, drugi za Hajdamakę
b) 1 dukat - dwie postacie zaznaczone, ale akcja na jednym stosie


Odpowiedź A
Ponieważ na stos wchodzą dwie rzeczy - pierwszą jest agita. Mamy na nią replikę, więc replikujemy lisowczykami. Później przeciwnik używa swojej repliki - zdolność Hajdamaki, na którą również mamy replikę, czyli dobieramy kolejny dukat.

Przedwieczny pisze:Rebus II
Mam na stole Lisowczyków z dołączonym Zagonem wojska. W czynie z Lisowczyków zaznaczam postać przeciwnika oraz replikuję Zagonem. Ja dobieram kasę w ilości:
a) 3 dukaty - jeden dukat z repliki Lisowczyków za zaznaczenie postaci oraz 2 dukaty z repliki Zagonu za zaznaczenie oddziału
b) 1 dukat/2 dukaty - można użyć tylko jednej repliki Lisowczycy/Zagon - co prawda repliki nie dotyczą tej samej akcji, ale są na jednym stosie.



Odpowiedź B. Na swoją akcję - użycie zdolnośći lisowczyków - przysługuje CI jedna replika.

Przedwieczny pisze:Rebus III
Mam na stole Lisowczyków oraz Kryptę gotową do użycia. Przeciwnik ma 4 odznaczone postacie. W czynie uruchamiam Kryptę i zaznaczam wszystkie 4 postacie. Ja dobieram kasę w ilości:
a) 4 dukaty - jeden dukat za każdą zaznaczoną postać 4*1=4 (jak uczy królowa nauk) - osobna replika na każdą zaznaczoną postać
b) 1 dukat - cztery postacie zaznaczone, ale akcja na jednym stosie



Odpowiedź B - zaznaczenie X postaci to wciąż jedno zagranie, na które przysługuje Ci jedna replika. nie wykonujesz 100000 zagrań, na które masz 100000 replik, tylko jedno. Jego wynik, czy to jest zaznaczenie miliona kart, czy jednej nie ma wpływu na ilość replik, jakie przysługują.


Przedwieczny pisze:Rebus IV
Mam na stole 3 kopie Lisowczyków oraz Kryptę gotową do użycia. Przeciwnik ma 4 odznaczone postacie. W czynie uruchamiam Kryptę i zaznaczam wszystkie 4 postacie. Ja dobieram kasę w ilości:
a) 4 dukaty - jeden dukat za każdą zaznaczoną postać (jak w rebusie IIa)
b) 3 dukaty - każdy Lisowczyk replikuje zaznaczenie innej postaci
c) 1 dukat - akcja na jednym stosie



Tak samo jak w pytaniu 3. Masz jedną replikę na zagranie, więc jeden dukat.
Jestem oazą spokoju

Haka
Weteran
Posty: 200
Rejestracja: 2011-06-07, 20:44

Re: Lisowczycy, a dobieranie pieniążków

Postautor: Haka » 2013-06-06, 14:52

lordziknedzik pisze:
Przedwieczny pisze:Witam,


Przedwieczny pisze:Rebus II
Mam na stole Lisowczyków z dołączonym Zagonem wojska. W czynie z Lisowczyków zaznaczam postać przeciwnika oraz replikuję Zagonem. Ja dobieram kasę w ilości:
a) 3 dukaty - jeden dukat z repliki Lisowczyków za zaznaczenie postaci oraz 2 dukaty z repliki Zagonu za zaznaczenie oddziału
b) 1 dukat/2 dukaty - można użyć tylko jednej repliki Lisowczycy/Zagon - co prawda repliki nie dotyczą tej samej akcji, ale są na jednym stosie.



Odpowiedź B. Na swoją akcję - użycie zdolnośći lisowczyków - przysługuje CI jedna replika.


Dlaczego? Repliak zagonu odnosi się do zaznaczenia oddziału, a replika lisowczyków do zaznaczenia postaci. Dwa inne obiekty, więc dlaczego nei może użyć tej repliki i dobrac 3 dukaty?
Przeciwko sobie budujemy nasze talie,
przeciwko sobie ustawiamy cały świat.
Nikt nie potrafi nam niczego uzasadnić.
Nikt nie wie kto jest tutaj wrogiem, a który to Twój brat,
a Ty nie możesz sie pomylić.

RichiRahl
Weteran
Posty: 162
Rejestracja: 2012-06-24, 09:20
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Lisowczycy, a dobieranie pieniążków

Postautor: RichiRahl » 2013-06-06, 15:02

Haka pisze:Dlaczego? Repliak zagonu odnosi się do zaznaczenia oddziału, a replika lisowczyków do zaznaczenia postaci. Dwa inne obiekty, więc dlaczego nei może użyć tej repliki i dobrac 3 dukaty?

Tak, 3 dukaty. Jedna replika na jeden obiekt na stosie.
Zaznaczasz oddział w koszcie -> replika Zagonu +2 dukaty.
Jako skutek postać przeciwnika zostaje zaznaczona -> replika Lisowczyków +1 dukat.
Tak przynajmniej ja to interpretuję.

Kyoshiro
Sobiepan
Posty: 467
Rejestracja: 2012-03-27, 16:47

Re: Lisowczycy, a dobieranie pieniążków

Postautor: Kyoshiro » 2013-06-06, 17:36

Tym obiektem na stosie jest zdolność Lisowczyków. Wprawdzie obie repliki odnoszą się do różnych etapów tej zdolności (kosztu i skutku), ale dalej obiektem jest ta zdolność, a nie jej koszt czy skutek. Dlatego przysługuje jedna replika na zdolność Lisowczyków - albo sami Lisowczycy, albo Zagon.

Awatar użytkownika
Przedwieczny
Bohater
Posty: 80
Rejestracja: 2012-12-01, 20:50

Re: Lisowczycy, a dobieranie pieniążków

Postautor: Przedwieczny » 2013-06-06, 18:27

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi, jestem krok bliżej oświecenia:)

Jeśli chodzi o „Rebus I” to rozumiem (chyba) w całości.

Jeśli chodzi o „Rebus II”, co prawda jednomyślności nie ma, ale jakiś morał jest..

Natomiast „Rebus III”… heh jak pieniądz robi pieniądz, tak rebus rodzi rebus… już tłumaczę:
Sytuacja jak poprzednio: mój oponent ma 3 postacie (A, B i C), ja Kryptę gotową do działania i Lisowczyków. Uruchamiam Kryptę: na stosie (jeśli dobrze zrozumiałem) NIE POJAWIA SIĘ zaznaczenie postaci A + postaci B + postaci C (bo wtedy Lisowczycy R na postać A, R na B itd), ale ZAZNACZENIE POSTACI (liczba mnoga). Czyli Lisowczyków nie mogę użyć w ogóle (takiej sytuacji w pierwotnym rebusie nie uwzględniłem, składam samokrytykę), nawet jeśli oponent miałby tylko jedną postać – wymuszenie mówi o liczbie mnogiej ….

…. A to z kolei rodzi kolejne pytanie – Chłosta vs. Kto pod kim dołki kopie. I obrazek ilustrujący:
Oponent zagrywa na mnie Chłostę i wskazuje posesję A, posesję B i postać, ja replikuję Kto pod kim dołki kopie: Chłosta trafia w dwie posesje, a trzecią Chłostę dysponuję ja (jeśli mnie pamięć nie myli, taka interpretacja pojawiła się na turnieju).
Ale Chłosta mówi o KARCIE/KARTACH (do trzech sztuk), a Kto pod kim… o postaci (sztuk jeden) – czyli Kto pod kim.. nie można zagrać w ogóle, lub tylko w przypadku, gdy celem Chłosty jest jedna postać.
Na stosie analogicznie jak w poprzednim przypadku NIE POJAWIA SIĘ wskazanie posesji A + posesji B + postaci, tylko na stosie pojawia się ZAZNACZENIE 3 kart (a na to replika Kto pod kim.. nie działa)

A sedno sprawy ogniskuje się w punkcie: czy replika jest stosowana na sytuację zaistniałą na stosie (zaznaczenie postaci/wskazanie karty), czy na działanie wymuszenia (zaznacz postaciE/wskaż kartY)
AH: "Replika jest zagrywana w odpowiedzi na zagranie opisane w jej treści" niewiele mi mówi
"A poza tym sądzę, że Kartaginę należy zniszczyć"

Awatar użytkownika
Apo
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 370
Rejestracja: 2011-08-19, 23:10

Re: Lisowczycy, a dobieranie pieniążków

Postautor: Apo » 2013-06-06, 21:00

Generalnie replikować możesz obiekty znajdujące się na stosie lub odpowiednie fazy/etapy w rundzie (np R na początku fazy rozliczenia).
O ile druga sytuacja jest prosta mam R na odpowiednią faze/etap i gra dochodzi do tego etapu to mogę wykonać replike o tyle replikowanie obiektów jest trochę bardziej skomplikowane.
Każdy obiekt na stosie ma 3 grupy aspektów: kosztu, źródła i skutku. Każdy z tych aspektów może zawierać jeden, kilka bądź zero elementów. Kiedy replikujesz obiekt na stosie to tak naprawdę replikujesz jeden z jego aspektów z tym że cały czas masz prawo do jednej repliki na jeden obiekt (a nie jednej na jeden aspekt).
Jak to wygląda w kontekście przykładów, które podałes:

Rebus I
Obiekt agitacji przeciwnika: Aspekt kosztu - C i Z agitującej postaci, aspekt źródła - postać, aspekt skutku - dobranie kresek jeżeli są w puli lub odrzucenie kresek przez przeciwnika jeżeli nie ma kresek w puli
Teraz każdy ma prawo do repliki zarówno na działanie własne lub przeciwnika z tym że pierwszy prawo do repliki ma przeciwnik (w większości przypadków), a więc gracz A agituje, na stos wchodzi obiekt agitacji,
gracz B używa R z lisowczyków która celuje w aspekt kosztu obiektu agitacji, gracz A ma teraz prawo do własnej repliki i używa zdolności Hajdamaki:
Zdolnośc Hajdamaki: aspekt kosztu R i Z, aspekt źródła - postać (Hajdamaka) i aspekt skutku - odznaczenie postaci.
Na stosie pojawia się więc nowy obiekt na który znowu gracz B ma prawo do repliki która celuje w aspekt kosztu zdolności Hajdamaki.
Tak więc poprawna odpowiedź to A.

Rebus II
Zdolność lisowczyków 1: AK - C i Z, AZ - Lisowczycy, AS - zaznaczenie postaci
Zdolność lisowczyków 2: AK - R, AZ - Lisowczycy, AS - dobrabie 1 dukata
Zdolność zagonu: AK - R i Z, AZ - Zagon wojska, AS - dobranie 2 dukatów
Gracz A używa pierwszej zdolnośći lisowczyczyków. Na stosie pojawia się obiekt opisany wyżej. Teraz gracz B ma prawo do repliki i powiedzmy że nic nie robi. Gracz A ma prawo do repliki i musi wybrać. Albo używa drugiej zdolność lisowczycków która celuje w aspekt skutku pierwszej zdolnośći albo używa zdolności z Zagonu która celuje w aspekt kosztu pierwszej zdolności. W każdym razie repliki te wycelowane są w ten sam obiekt więc wybieramy jedną z nich.
Tak więc poprawna odpowiedź to B.

Rebus III
Zdolność krypty 2: AK - C, Z i zdjęcie 5 znaczników z krypty, AZ - Krytpa, AS - zaznaczenie wszystkich postaci
Gracz A używa zdolności Krypty, gracz B nic nie robi i gracz A używa zdolnośći Lisowczyków. Zdolność ta celuje w AS zdolności krypty z tym że nieważna tu jest ilość postaci i tak dobierzemy jeden dukat bo mamy tylko jedną replikę na zdolność krypty
Tak więc poprawna odpowiedź to B.

Rebus IV
Jak wyżej to że mamy więcej lisowczyków nie znaczy że możemy z każdych użyć ich R. Cały czas obowiązuje zasada jedna R na jeden obiekt.
Tak więc poprawna odpowiedź to C.

Mam nadzieje że to trochę rozjaśniło sprawę.

Awatar użytkownika
lordziknedzik
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 823
Rejestracja: 2011-08-11, 12:27

Re: Lisowczycy, a dobieranie pieniążków

Postautor: lordziknedzik » 2013-06-06, 22:19

Jestem boski, dobrze rozwiązałem rebus :D
Jestem oazą spokoju

Awatar użytkownika
Przedwieczny
Bohater
Posty: 80
Rejestracja: 2012-12-01, 20:50

Re: Lisowczycy, a dobieranie pieniążków

Postautor: Przedwieczny » 2013-06-06, 22:56

Dzięki Apo za jasne wyłożenie kwestii i rozwianie wątpliwości:)

Lordzikowi gratuluję rozwiązania rebusu, niestety nagrody nie były przewidziane:P
"A poza tym sądzę, że Kartaginę należy zniszczyć"


Wróć do „Różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości