Pytanie na temat zasad

Awatar użytkownika
Tyson
Weteran
Posty: 244
Rejestracja: 2008-06-22, 23:12
Lokalizacja: GB / Ostrzeszów

Postautor: Tyson » 2008-11-12, 13:59

Dziekuje za szybka odpowiedz.
Jeszcze mam dwa pytania:
1.
Oficer sztabowy
Uzupelnienia: Dolacz do dowodcy, ma dowodzenie +1. Odrzuc, gdy zakonczy sie bitwa

Czy ta karte moga dolaczyc:
a) tylko do dowodcy uzupelnien,
b) do dowodcy dowolnej fazy (np.: starcia),
c) do konkretnego dowodcy i podaza ona za nim po kazdym losowaniu dowodcow?

2.
Czy ma ktos jakas wskazowke, jak skrocic gre, bo mamy problem, zeby w 3h zmiescic sie z jedna bitwa, o kampanii nie wspominajac? Moze to kwestia wprawy, ale moze ma ktos przetestowany jakis sposob.

Awatar użytkownika
Wiewiór
Sławny
Posty: 1106
Rejestracja: 2007-07-01, 15:08
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Wiewiór » 2008-11-12, 22:23

1. Wersja c
2. Ciężko coś poradzić - mi, co prawda, najszybsze partie udawało się rozegrać w 40 minut, dzięki czemu, przeprowadzenie kampanii było możliwe, ale zdaje mi się, że konkretnej rady nie ma.

Awatar użytkownika
Tyson
Weteran
Posty: 244
Rejestracja: 2008-06-22, 23:12
Lokalizacja: GB / Ostrzeszów

Postautor: Tyson » 2008-11-13, 18:11

Dziekuje.
Wiewiór pisze:mi, co prawda, najszybsze partie udawało się rozegrać w 40 minut

Czyli to kwestia wprawy :), znaczy sie trenowac, trenowac i jeszcze raz trenowac :)

Jeszcze tylko chcialem sie upewnic, wszystkie jednostki z puli uzupelnien, wracaja tam po zakonczonej bitwie i w nastepnej bitwie kampanii moge z nich korzystac? Bo ktos mi powiedzial, ze rezerwy mam na cala kampanie i jesli wykorzystam cale w pierwszej bitwie to w nastepnych juz nie bede ich mial. Czy to prawda?? Z instrukcji raczej wynika, ze po bitwie wracaja do puli.

I jeszcze pytanie do Wydawnictwa, czy trwaja prace nad nastepna gra z cyklu II Wojny Swiatowej.... np.: Kampania Wrzesniowa??

Larry2903
Weteran
Posty: 133
Rejestracja: 2007-02-24, 18:30
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: Larry2903 » 2008-12-15, 16:49

Yyy... czy autorzy nie uważają że niemiecki tekst pola El-Alamejn to małe przegięcie :-) ? Prawie już było zwycięstwo, a tu nagle spadek aż do Trypolisu? Czegoś tu nie rozumiem :-) .

Larry2903
Weteran
Posty: 133
Rejestracja: 2007-02-24, 18:30
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: Larry2903 » 2008-12-22, 12:11

Czy ktoś "z góry" tutaj zagląda :-P ?

Rychter08
Posty: 1
Rejestracja: 2008-12-23, 22:51

Postautor: Rychter08 » 2008-12-23, 22:57

Witam.
Mam pytanie.
W instrukcji pisze o graniu kartami rozkazu z ręki, co to dokładnie znaczy? ;D

Awatar użytkownika
Tyson
Weteran
Posty: 244
Rejestracja: 2008-06-22, 23:12
Lokalizacja: GB / Ostrzeszów

Postautor: Tyson » 2008-12-30, 11:34

Rychter08 pisze:W instrukcji pisze o graniu kartami rozkazu z ręki, co to dokładnie znaczy? ;D

Oznacza to, ze zagrywamy Karte Sztabowa z kart, ktore trzymamy w rece :).
Jak rozumiec rozkaz jest opisane na 4-tej stronie instrukcji, w 3-cim punkcie opisu Karty Sztabowej.
Karty Sztabowe mozna uzywac na dwa sposoby, uzywajac specjalnego tekstu karty (srodkowa czesc karty), albo jako rozkaz (dolna czesc karty - symbole jednostek i modyfikatory otrzymywane za zagranie rozkazu)

Aby zagrac rozkaz np.: z karty "Zapory czolgowe" Twoja dywizja na ktora jest zagrywany, musi posiadac jednostki (1 czolg, 1-na armate i 1-na jednostke piechoty)
Atakujac tymi jednostkami uzywamy modyfikatorow, ktore znajduja sie obok rysunkow jednostek, w tym przypadku +1 do ataku z karty uzytej dywizji i +1 do potencjalu (atakujemy 3 jednostkami ale rzucamy 4 kostkami)


Mam tez pytanie dotyczace kart As powietrzny
Odrzucajac dolaczona do lotnictwa karte As moge zmodyfikowac kostke o jeden punkt. Nie moge modyfikowac 1 i 6, a czy moge zmodyfikowac rzut z 2 na 1?? czyli na pewne trafienie??


Wróć do „Lis pustyni”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość