Ja za panem bratem

MCO
Posty: 22
Rejestracja: 2008-03-01, 00:17

Ja za panem bratem

Postautor: MCO » 2013-01-28, 14:11

Co oznacza "używając takiego samego warunku"?

Czym się różni Obrona od Cięcia?

Awatar użytkownika
wodzu
Charakternik
Posty: 997
Rejestracja: 2011-03-31, 12:52
Lokalizacja: Oława

Re: Ja za panem bratem

Postautor: wodzu » 2013-01-28, 14:20

Np twoj przeciwnik zagrywa karta i wyszukuje w swoim kredensie moderunek. mozesz zareplikwac to 'ja za panem bratem', zaplacic 1 dukat i przeszukac swoj kredens w poszukiwaniu moderunku ;)

Obrona i ciecie - sa sztychami, jednak niektore inne karty moga wchodzic w synergie konkretnie z obronami lub sztychami.
Mąż i ojciec :-D

Awatar użytkownika
Karawasz
Charakternik
Posty: 757
Rejestracja: 2012-01-04, 21:05
Lokalizacja: Szczecin

Re: Ja za panem bratem

Postautor: Karawasz » 2013-01-28, 15:58

wodzu pisze:Obrona i ciecie - sa sztychami, jednak niektore inne karty moga wchodzic w synergie konkretnie z obronami lub sztychami.


Wodzowi chodziło oczywiście o "cięcia" w pogrubionym fragmencie. :)

Awatar użytkownika
qvax
Bohater
Posty: 53
Rejestracja: 2013-10-29, 20:45
Lokalizacja: Tczew

Re: Ja za panem bratem

Postautor: qvax » 2014-05-17, 12:44

Jeśli przeciwnik korzysta ze zdolności Parafii i wyszukuje posesję o lafie X to czy ja, replikując JZPB, mogę wyszukać dowolną posesję czy tylko taką o lafie X?

Awatar użytkownika
Jan Onufry
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 1993
Rejestracja: 2011-08-21, 08:59

Re: Ja za panem bratem

Postautor: Jan Onufry » 2014-05-17, 13:02

Warunkiem użycia parafii jest odrzucenie X kresek i wyszukanie posesji o lafie X-1, w związku z tym, żeby użyć Ja za panem bratem w tym wypadku też musisz odrzucić kreski i wyszukać posesję o odpowiedniej do tego lafie.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

JUŻ WSZYSTKO MAM, CÓŻ WIĘCEJ MÓGŁBYM CHCIEĆ?

eckhart
Weteran
Posty: 238
Rejestracja: 2010-10-25, 19:53

Re: Ja za panem bratem

Postautor: eckhart » 2014-05-17, 13:25

Jan Onufry pisze:Warunkiem użycia parafii jest odrzucenie X kresek i wyszukanie posesji o lafie X-1, w związku z tym, żeby użyć Ja za panem bratem w tym wypadku też musisz odrzucić kreski i wyszukać posesję o odpowiedniej do tego lafie.


Czy to jest oficjalne stanowisko RS ?
To wygląda tak jakbym replikując skutek zdolności aktywowanej musiał ponieść koszt jej aktywacji.
No chyba, że tu idziecie krok dalej i używając ja za panem bratem mogę odrzucić inną liczbę kresek niż odrzucił przeciwnik.

Awatar użytkownika
Esse
Honorowy Marszałek Veto
Posty: 2697
Rejestracja: 2010-05-12, 22:38
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Ja za panem bratem

Postautor: Esse » 2014-05-17, 13:40

Jan Onufry pisze:Warunkiem użycia parafii jest odrzucenie X kresek i wyszukanie posesji o lafie X-1, w związku z tym, żeby użyć Ja za panem bratem w tym wypadku też musisz odrzucić kreski i wyszukać posesję o odpowiedniej do tego lafie.

to nie wygląda dobrze :P

wyszukanie jest skutkiem przecież.

Awatar użytkownika
Jan Onufry
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 1993
Rejestracja: 2011-08-21, 08:59

Re: Ja za panem bratem

Postautor: Jan Onufry » 2014-05-17, 14:20

eckhart pisze:
Jan Onufry pisze:Warunkiem użycia parafii jest odrzucenie X kresek i wyszukanie posesji o lafie X-1, w związku z tym, żeby użyć Ja za panem bratem w tym wypadku też musisz odrzucić kreski i wyszukać posesję o odpowiedniej do tego lafie.


Czy to jest oficjalne stanowisko RS ?
To wygląda tak jakbym replikując skutek zdolności aktywowanej musiał ponieść koszt jej aktywacji.
No chyba, że tu idziecie krok dalej i używając ja za panem bratem mogę odrzucić inną liczbę kresek niż odrzucił przeciwnik.


Do ogłaszania oficjalnego stanowiska RS to mi daleko, jedynie wypowiadam się jako sędzia.


Esse pisze:wyszukanie jest skutkiem przecież.

Problemem jest to, że AH nie definiują nigdzie pojęcia warunku, więc trudno ustalać czy ma on jakiekolwiek powiązanie z kosztem czy też skutkiem.

Co do meritum. Parafia mówi (ma napisane):

C Z odrzuć X kresek > wyszukaj swoim w kredensie kartę posesji o lafie X+1 i weź ją do dworu.


Z tego rozumiem, że karta stawia taki warunek przeszukania kredensu: odrzuć dowolną liczbę kresek i znajdź w kredensie posesję o lafie większej o jeden niż odrzuciłeś kresek
A co za tym idzie, gracz zagrywający w replice "Ja za panem bratem" mając spełnić ten warunek też powinien odrzucić wybraną przez siebie liczbę kresek może być inna niż odrzucona przez kontrolera Parafii) i wyszukać w kredensie posesję o lafie większej o 1 dukat niż liczba odrzuconych kresek.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

JUŻ WSZYSTKO MAM, CÓŻ WIĘCEJ MÓGŁBYM CHCIEĆ?

Awatar użytkownika
Karawasz
Charakternik
Posty: 757
Rejestracja: 2012-01-04, 21:05
Lokalizacja: Szczecin

Re: Ja za panem bratem

Postautor: Karawasz » 2014-05-17, 17:59

Na DMP grałem z JzPB w talii i używałem tej karty tak:
- przeciwnik deklaruje użycie Parafii,
- opłaca koszt zagrania, czyli Z + X kresek,
- te x kresek +1 tworzy warunek jaki ma spełnić karta wzięta z kredensu do dworu,
- moja replika, płacę dukacik wyszukuję w kredensie także kartę posesji o określonym przez przeciwnika warunku.
Z tego co wiem nikt się nie skarżył (mogę się mylić). Skoro ta karta działa inaczej to serdecznie przepraszam wszystkich oponentów.

Awatar użytkownika
Jan Onufry
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 1993
Rejestracja: 2011-08-21, 08:59

Re: Ja za panem bratem

Postautor: Jan Onufry » 2014-05-17, 21:46

Tak jak napisałem wcześniej, w AH nie ma zdefiniowane co jest warunkiem, jest więc tutaj szerokie pola do interpretacji. Na 100% warunkiem jest przeszukiwania kredensu jest wyszukanie posesji o lafie X+1, problematyczne jest jak ustalany ma być X, czy na podstawie tego co odrzucił kontroler parafii, czy jednak zagrywający JZPB sam ustala tę wartość odrzucając swoje kreski.
Poruszę temat na RS, żeby została wydana oficjalna wykładnia, a najlepiej zostało zdefiniowane określenie "warunek"
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

JUŻ WSZYSTKO MAM, CÓŻ WIĘCEJ MÓGŁBYM CHCIEĆ?

Awatar użytkownika
Karawasz
Charakternik
Posty: 757
Rejestracja: 2012-01-04, 21:05
Lokalizacja: Szczecin

Re: Ja za panem bratem

Postautor: Karawasz » 2014-05-17, 22:16

Czekam z niecierpliwością i obawą na decyzję RS.

Awatar użytkownika
Hrabia
Sławny
Posty: 1342
Rejestracja: 2010-02-27, 09:44
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Ja za panem bratem

Postautor: Hrabia » 2014-05-22, 09:41

Onufry - moim zdaniem nie można patrzeć w ten sposób na użycie JzPB. Arbitralnie do "warunku" wyszukiwania włączyłeś część kosztu zdolności. Jeżeli powiem, że częścią warunku jest "odrzucenie X kresek" to jednocześnie mogę powiedzieć, że częścią warunku jest wykonanie Czynu i zaznaczenie Parafii - osoba replikująca JzPB nie może spełnić tej części warunku, więc JzPB nie działa. Nie tędy droga ;)

Parafia pozwala nam na wyszukanie posesji o lafie "X+1" i to jest warunek wyszukania. Replikując JzPB też będziemy mogli wyszukać posesję o lafie "X+1" (X ustalone przez przeciwnika).

Taka interpretacja znajduje się obecnie w wyszukiwarce i jest obowiązującą wykładnią.
http://www.bachanalia.zgora.pl

Awatar użytkownika
Karawasz
Charakternik
Posty: 757
Rejestracja: 2012-01-04, 21:05
Lokalizacja: Szczecin

Re: Ja za panem bratem

Postautor: Karawasz » 2014-06-08, 10:20

Hrabio, czy Twoja ostatnia wypowiedź jest 100%, niepodważalną, jedną i jedyną wykładnią, którą powinno się stosować? ;)

Awatar użytkownika
Hrabia
Sławny
Posty: 1342
Rejestracja: 2010-02-27, 09:44
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Ja za panem bratem

Postautor: Hrabia » 2014-07-24, 12:56

Póki nie zmieni się wpis w wyszukiwarce to jest to obowiązująca wykładnia :)
http://www.bachanalia.zgora.pl


Wróć do „Sztychy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości