Krzysztor "Desper" Kasak - człowiek Renesansu

Awatar użytkownika
Trampon
Vetomaniak
Posty: 558
Rejestracja: 2015-09-21, 10:19
Lokalizacja: Wa-wa Ursus

Krzysztor "Desper" Kasak - człowiek Renesansu

Postautor: Trampon » 2016-12-11, 22:44

Jako że kart z nowego dodatku Polonia Invicta jeszcze nie ma w wyszukiwarce, to wrzucam cały tekst z karty:

Desper, 6 szabli, 1 kreska, 4 lafa
Zdolność: "Kiedy ta karta jest zagrywana lub jest w grze, zyskuje wszystkie słowa kluczowe posiadane przez towarzyszy"

No właśnie - to daje możliwość łączenia słów kluczowych w jednej postaci w ciekawe fabularnie kombinacje:

Pospolity Karmazyn
Pobożna Zjawa (albo Upiór)
Pobożny Rębajło
Honorowy Pijanica (ok, to tylko w klasyku)
no i moje ulubione zestawienie:
Niewiasta Raptus Swawolnik :roll:
"Zwalczcie tę chuć! (taa jeeest!!!), innych zadań przed Wami jest siła
Musicie knuć - (musimy knuć!), jak tu pozbyć się Ra-dzi-dzi-wił-ła!"
oryginal tutaj

Awatar użytkownika
robson
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 522
Rejestracja: 2014-12-15, 11:48
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Kontaktowanie:

Re: Krzysztor "Desper" Kasak - człowiek Renesansu

Postautor: robson » 2016-12-12, 07:20

Zdolność: "Kiedy ta karta jest zagrywana lub jest w grze, zyskuje wszystkie słowa kluczowe posiadane przez towarzyszy".

Nie wiem czy to zgodne z zamysłem, ale skoro sformułowano to jako zdolność statyczną, to co tylko towarzysz wejdzie z nowym słowem kluczowym albo jakieś uzyska (np. Sławny z Obozu ukrainnego lub Raptus ze Szłyka), to takie samo uzyska Desper i nie straci ich, nawet jak towarzysz odejdzie z gry lub zostanie pozbawiony SK.

Aha: według mnie mając na stole Pospolitego Despera nie można wystawić drugiego gdyż:

405.3.a Karta powodująca nielegalność stołu, czyli wystawiana później, jest odrzucana do
Lazaretu. Do wystawienia takiego może dojść jedynie wskutek rozpatrzenia zdol-
ności, zagranie jej z Dworu jest niedopuszczalne, gdyż powoduje nielegalność stołu.
Znasz-li gdzie Jeziorna?

Awatar użytkownika
veyDer
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 925
Rejestracja: 2013-03-25, 15:38

Re: Krzysztor "Desper" Kasak - człowiek Renesansu

Postautor: veyDer » 2016-12-12, 13:09

robson pisze:Zdolność: "Kiedy ta karta jest zagrywana lub jest w grze, zyskuje wszystkie słowa kluczowe posiadane przez towarzyszy".

Nie wiem czy to zgodne z zamysłem, ale skoro sformułowano to jako zdolność statyczną, to co tylko towarzysz wejdzie z nowym słowem kluczowym albo jakieś uzyska (np. Sławny z Obozu ukrainnego lub Raptus ze Szłyka), to takie samo uzyska Desper i nie straci ich, nawet jak towarzysz odejdzie z gry lub zostanie pozbawiony SK.



No tak, nie przeszło to przez gęste sito korekt przed drukiem. Niewątpliwie lepszym sformułowaniem byłoby "posiada wszystkie słowa kluczowe posiadane przez towarzyszy".

robson pisze:Aha: według mnie mając na stole Pospolitego Despera nie można wystawić drugiego gdyż:

405.3.a Karta powodująca nielegalność stołu, czyli wystawiana później, jest odrzucana do
Lazaretu. Do wystawienia takiego może dojść jedynie wskutek rozpatrzenia zdol-
ności, zagranie jej z Dworu jest niedopuszczalne, gdyż powoduje nielegalność stołu.


Mylisz się, ponieważ już w momencie zagrywania Desper będzie miał SK Pospolity (ponieważ ma je inna postać z jego kompanii) a zagrywać drugą kopię Pospolitej postaci w grze można.

Jednocześnie, jeżeli "oryginalny" Pospolity zniknie z gry to dwaj Desperzy stracą to słowo również i jeden z nich "eksploduje" (trafi do lazaretu w celu naprawienia legalności stołu).
Odpowiedź na 99% pytań o zasady: "Czytałeś AH/PC"? :-P

Awatar użytkownika
robson
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 522
Rejestracja: 2014-12-15, 11:48
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Kontaktowanie:

Re: Krzysztor "Desper" Kasak - człowiek Renesansu

Postautor: robson » 2016-12-12, 13:32

To oczywiście otworzyłoby wiele możliwości grania Desperami, ale z tego co pamiętam (i poszukam odpowiednich zapisów w AH), karta musi mieć wskazany legalny cel przy próbie wystawienia, a jedynie koszt może być zmodyfikowany zdolnościami i replikami. Jakby była hipotetycznie postać "R kiedy wchodzi do gry -> zyskuje SK Karmazyn" to wystawiałoby się ją nadal na polu elekcyjnym (i tam też chyba trzeba by wystawiać Depsera, nawet jeśli będzie miał towarzyszy Karmazynów). Nadrzędną zasadą będzie tutaj chyba legalność celu *przed* próbą zagrania a nie po niej. A jak na stole leży Desper, to cały stół jest nielegalnym celem dla kolejnego Despera, bo w dworze nie ma jeszcze SK "Pospolity".
Znasz-li gdzie Jeziorna?

Awatar użytkownika
Jan Onufry
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 1993
Rejestracja: 2011-08-21, 08:59

Re: Krzysztor "Desper" Kasak - człowiek Renesansu

Postautor: Jan Onufry » 2016-12-12, 14:46

Dla prawidłowości zapisów z AH przyjmujemy erratę tej karty do postaci:

Kiedy ta karta jest zagrywana zyskuje wszystkie słowa kluczowe posiadane przez postacie które kontrolujesz.
Posiada wszystkie słowa kluczowe posiadane przez towarzyszy.


Pierwsza zdolność jest zdolnością wyzwalaną na obiekt zagrania karty i powoduje, że już w etapie zagrania ta karta zyskuje wszystkie słowa kluczowe innych postaci kontrolowanych przez gracza zagrywającego tę kartę. Innymi słowy, może byś wystawiony na Polu Karmazynów, jeżeli już gracz ma tam jakiegoś karmazyna, może być też wystawiony jako drugi Desper do gry, jeżeli gracz kontroluje już jakiegoś Pospolitego. Również działają na niego wszelkie repliki typu "R gdy wystawiasz sławnego obniż jego lafę ..." itp, o ile oczywiście gracz kontroluje innego Sławnego.

Druga zdolność jako statyczna powoduje, że postać ta posiada wszystkie słowa kluczowe jakie w danym momencie posiadają jej towarzysze. Utrata tych słów przez któregoś z towarzyszy, czy też odrzucenie towarzysza z gry wpływa bezpośrednio na zestaw słów kluczowych posiadanych przez Despera i za każdym razem go zmienia.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

JUŻ WSZYSTKO MAM, CÓŻ WIĘCEJ MÓGŁBYM CHCIEĆ?

Awatar użytkownika
robson
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 522
Rejestracja: 2014-12-15, 11:48
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Kontaktowanie:

Re: Krzysztor "Desper" Kasak - człowiek Renesansu

Postautor: robson » 2016-12-12, 15:04

Oj same kłopoty z tym Desperem ;)

Jan Onufry pisze:Dla prawidłowości zapisów z AH przyjmujemy erratę tej karty do postaci:

Kiedy ta karta jest zagrywana zyskuje wszystkie słowa kluczowe posiadane przez postacie które kontrolujesz.
Posiada wszystkie słowa kluczowe posiadane przez towarzyszy.


Pierwsza zdolność jest zdolnością wyzwalaną na obiekt zagrania karty i powoduje, że już w etapie zagrania ta karta zyskuje wszystkie słowa kluczowe innych postaci kontrolowanych przez gracza zagrywającego tę kartę.


Co prawda jest AH 403.2 ("Zdolności wyzwalane działają wtedy, gdy znajdują się na kartach, które są w Polu Gry") co następuje dopiero w etapie skutku, ale ten zapis się wybrania tym, że zasady kart mają pierwszeństwo przed ogólnymi i już nie powinien sprawiać problemów w intepretacji.

Druga zdolność jako statyczna powoduje, że postać ta posiada wszystkie słowa kluczowe jakie w danym momencie posiadają jej towarzysze. Utrata tych słów przez któregoś z towarzyszy, czy też odrzucenie towarzysza z gry wpływa bezpośrednio na zestaw słów kluczowych posiadanych przez Despera i za każdym razem go zmienia.


Więc możliwości jest bez liku: pewnie Desper będzie hulał :)
Znasz-li gdzie Jeziorna?

Awatar użytkownika
veyDer
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 925
Rejestracja: 2013-03-25, 15:38

Re: Krzysztor "Desper" Kasak - człowiek Renesansu

Postautor: veyDer » 2016-12-12, 16:02

Desper jest kartą, która pasuje do 99% talii. Gdyby miał jeszcze zasadę, że dostaje przynależność do frakcji/sojuszu towarzyszy to pasowałby do 100% talii :-)

Tak przy okazji: nie otrzymuje słów kluczowych z posesji, moderunków ani efektów. A zatem nie będzie sytuacji, w której Desper to Chwilowy Koń Zamek :-P

Swoją drogą, ciekawe ile maksymalnie może mieć słów kluczowych w standardzie?
Odpowiedź na 99% pytań o zasady: "Czytałeś AH/PC"? :-P

Richtus
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 453
Rejestracja: 2015-09-20, 14:03
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Krzysztor "Desper" Kasak - człowiek Renesansu

Postautor: Richtus » 2016-12-12, 16:13

Ba, ciekawe ile może mieć słów kluczowych w klasyku.

P.S: XLS podbijaj cenę za Castrum doloris :)

Awatar użytkownika
Valathorn
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 449
Rejestracja: 2016-03-21, 21:39
Lokalizacja: Kraków

Re: Krzysztor "Desper" Kasak - człowiek Renesansu

Postautor: Valathorn » 2016-12-12, 18:49

18
:shock: :shock: :shock:
STANDARD
Pospolity
Pobożny
Wpływowy
Karmazyn
Niewiasta
Sławny
Rębajło
Charakternik
Kompanion
Zjawa
Swawolnik
Raptus
Kiemlicz :mrgreen:
Kozak
Lojalny
Legendarna
Limitowany
Niewierny

Awatar użytkownika
Szakil
Weteran
Posty: 265
Rejestracja: 2015-11-06, 13:28
Lokalizacja: Gdynia

Re: Krzysztor "Desper" Kasak - człowiek Renesansu

Postautor: Szakil » 2016-12-12, 19:00

Ładnie się może kombować w formacie biesiadnym.Wszystkich czterech studentów z kart biesiadnych mastera Gdańskiego, trzech pospolitych Desperów studentów i biesiadny Szakil podbija już minimalny procent spożywanych trunków do 35% ;-)
"Słuszna droga idzie po linie, która nie jest rozpięta wysoko, ale tuż nad ziemią. Ludzie, zdaje się, więcej się o nią potykają, niż po niej chodzą" Franz Kafka

Awatar użytkownika
Caanis
Weteran
Posty: 149
Rejestracja: 2014-01-27, 12:51
Lokalizacja: Kościerzyna

Re: Krzysztor "Desper" Kasak - człowiek Renesansu

Postautor: Caanis » 2016-12-12, 22:56

A efekt tego coming-out'u jest taki, że już wiemy to, co od dawna wszyscy podejrzewaliśmy - Desper lubi przebierać się za niewiasty...

Awatar użytkownika
Desper
Vetomaniak
Posty: 508
Rejestracja: 2013-01-09, 04:27
Lokalizacja: Szczecinek/Warszawa

Re: Krzysztor "Desper" Kasak - człowiek Renesansu

Postautor: Desper » 2016-12-13, 15:37

Noż kurde wydało się. Caanis, a miała być tajemnica xD

Richtus
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 453
Rejestracja: 2015-09-20, 14:03
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Krzysztor "Desper" Kasak - człowiek Renesansu

Postautor: Richtus » 2016-12-28, 12:45

A mnie ciekawi co by było gdyby wystawić Despera na stół na którym stoi np. Baranowski. Desper dostaje wtedy SK Legendarny. W takiej sytuacji może dojść do sytuacji kiedy w talii mamy nagle o 1 kartę legendarną za dużo, a nasz przeciwnik domaga się zdyskwalifikowania nas za przekroczenie limitu.

Awatar użytkownika
robson
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 522
Rejestracja: 2014-12-15, 11:48
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Kontaktowanie:

Re: Krzysztor "Desper" Kasak - człowiek Renesansu

Postautor: robson » 2016-12-28, 13:07

Raczej nie: w Veto zawsze się rozróżniało postacie (karta wystawiona w polu gry) od kart postaci (w dworze, kredensie, sakwie, żalniku), zaś definicja SK "Legendarny" limituje liczbę kart tym SK, na dodatek w kredensie, a nie na polu gry.
Znasz-li gdzie Jeziorna?

Awatar użytkownika
veyDer
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 925
Rejestracja: 2013-03-25, 15:38

Re: Krzysztor "Desper" Kasak - człowiek Renesansu

Postautor: veyDer » 2016-12-28, 18:51

Dokładnie tak. Desper w kredensie nie ma SK Legendarny
Odpowiedź na 99% pytań o zasady: "Czytałeś AH/PC"? :-P


Wróć do „Postaci”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości