Replika Piotra Gorajskiego na odrzucanie w koszcie

Awatar użytkownika
Szakil
Weteran
Posty: 265
Rejestracja: 2015-11-06, 13:28
Lokalizacja: Gdynia

Replika Piotra Gorajskiego na odrzucanie w koszcie

Postautor: Szakil » 2015-12-06, 17:08

Witam!
Zastanawia mnie czy można zreplikować przy pomocy Piotra Gorajskiego odrzucenie moderunku, który jest odrzucany w koszcie wykonania akcji? Np. gdyby zagrać tą replikę na wykorzystanie Piwa łańcuckiego, zadziałałoby ono normalnie i zostałoby podłączone pod Piotra zamiast iść do lazaretu?
Wydaje mi się że nie, bo oznaczałoby to, że koszt użycia Piwa nie został poniesiony, ale czy w takim razie możliwe jest: zadeklarowanie wykonania czynu Piwa łańcuckiego -> replika na jego odrzucenie i podłączenie pod Piotra -> czyn z Piwa Łańcuckiego nie zadziałał, bo nie został poniesiony koszt, ale zmieniło ono właściciela na Piotra Gorajskiego?
Obrazek
Obrazek
"Słuszna droga idzie po linie, która nie jest rozpięta wysoko, ale tuż nad ziemią. Ludzie, zdaje się, więcej się o nią potykają, niż po niej chodzą" Franz Kafka

Awatar użytkownika
robson
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 522
Rejestracja: 2014-12-15, 11:48
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Kontaktowanie:

Re: Replika Piotra Gorajskiego na odrzucanie w koszcie

Postautor: robson » 2015-12-06, 19:38

Możesz replikować koszt własnych zagrań i go zmieniać; w tej sytuacji replika zmienia koszt Piwa na "dołącz go do Piotra Gorajskiego", ale nadal koszt pozostaje opłacony. Z podobnie działających kart niedawno w turnieju zetknąłem się z:
karta
powodującym, że zaznaczenie Zjawy jako koszt czegokolwiek (wyzwania, odmowy pojedynku, aktywowania jej zdolności itp) jest wskutek tej repliki zmieniany na zaznaczenie tego efektu.
Znasz-li gdzie Jeziorna?

Awatar użytkownika
Szakil
Weteran
Posty: 265
Rejestracja: 2015-11-06, 13:28
Lokalizacja: Gdynia

Re: Replika Piotra Gorajskiego na odrzucanie w koszcie

Postautor: Szakil » 2015-12-06, 20:09

Dzięki wielkie za odpowiedź
"Słuszna droga idzie po linie, która nie jest rozpięta wysoko, ale tuż nad ziemią. Ludzie, zdaje się, więcej się o nią potykają, niż po niej chodzą" Franz Kafka

Awatar użytkownika
Jan Onufry
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 1993
Rejestracja: 2011-08-21, 08:59

Re: Replika Piotra Gorajskiego na odrzucanie w koszcie

Postautor: Jan Onufry » 2015-12-06, 20:13

Każda zdolność posiada trzy aspekty (elementy składowe) i są to:
aspekt źródła (np R kiedy używasz zdolności moderunku -> ...)
aspekt kosztu (np. R kiedy przeciwnik płaci za wystawienie postaci -> ...)
aspekt skutku. (np. R kiedy postać wchodzi do gry -> ...)
Każdemu graczowi (po za pojedynkiem) przysługuje na każde zagranie swoje lub przeciwnika, jedna replika i może być ona wycelowana w któryś z aspektów. Zarówno replika Gorajewskiego jak i między dwoma światy w wymienionych przypadkach dotyczą aspektu kosztu i mogą jak najbardziej być zagrane. Trzeba jednak pamiętać, że replika Gorajewskiego, może być zagrana tylko wtedy gdy gracz sam odrzuca swój moderunek, nie ma natomiast na nią miejsca gdy odrzucenie moderunku wynika z zasad gry (np. po zranieniu postaci, gdy wszystkie dołączone do niej moderunki są odrzucane) albo gdy przeciwnik odrzuca nam moderunek poprzez swoje działania.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

JUŻ WSZYSTKO MAM, CÓŻ WIĘCEJ MÓGŁBYM CHCIEĆ?


Wróć do „Postaci”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości