Raptusy (Raptusi? :-) )

Awatar użytkownika
Trampon
Vetomaniak
Posty: 558
Rejestracja: 2015-09-21, 10:19
Lokalizacja: Wa-wa Ursus

Raptusy (Raptusi? :-) )

Postautor: Trampon » 2015-11-10, 12:02

Nie wnikając które podejście jest lepsze czy gorsze - proszę o podanie jednego wiążącego wytłumaczenia jakie czynności trzeba wykonać aby Raptusem wyzwać na pojedynek Karmazyna. Chodzi mi o podejście w formacie sezonowym - jeśli w klasyku będzie inne - proszę go tu nie podawać aby (mi) nie mieszać.

a) Czy Raptus musi mieć znacznik +1 do Szabli i wyzywając Karmazyna odrzuca ten znacznik (innymi słowy - nie może wyzwać Karmazyna jeśli nie ma tego znacznika)
b) Czy też w jednym czynie trzeba na Raptusie położyć znacznik -1 do Szabli i w drugim czynie (na ogół - będąc kolejnym razem przy głosie) wyzwać Karmazyna
c) Czy też położenie znacznika -1 do szabli nie jest czynem, więc kładziemy ten znacznik i w tym samym "byciu przy głosie" wyzywamy Karmazyna
d) inaczej :-)

Jeśli b lub c - to czy jeśli przeciwnik położy na naszym Raptusie znacznik -1 do szabli - to czy to się liczy (pytam tak trochę na wyrost, bo de facto nie wiem czy są w sezonie takie karty które nadają znaczniki -1 dla przeciwnika).

Prosiłbym o podanie prostej odpowiedzi bo będę musiał ją przekazać dalej i wolałbym aby to nie była odpowiedź - "AH par 3556.038 w odniesieniu do AH 95.62 mówi że "a" chyba że z AH 69.69 wynika że "b" :-)
"Zwalczcie tę chuć! (taa jeeest!!!), innych zadań przed Wami jest siła
Musicie knuć - (musimy knuć!), jak tu pozbyć się Ra-dzi-dzi-wił-ła!"
oryginal tutaj

Awatar użytkownika
robson
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 522
Rejestracja: 2014-12-15, 11:48
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Kontaktowanie:

Re: Raptusy (Raptusi? :-) )

Postautor: robson » 2015-11-10, 12:10

Trampon pisze:Prosiłbym o podanie prostej odpowiedzi bo będę musiał ją przekazać dalej i wolałbym aby to nie była odpowiedź - "AH par 3556.038 w odniesieniu do AH 95.62 mówi że "a" chyba że z AH 69.69 wynika że "b" :-)


Niestety, mamy dwa źródła i są one sprzeczne: nowe Artykuły Henrykowskie mówią: "odrzuć +1", opis formatu na blogu "połóż -1". W mojej ocenie AH są tutaj ważniejsze, bo zostały ogłoszone później (po opisie formatu sezonowego) i zawsze stanowiły podstawowe źródło zasad w Veto; mam nadzieję, że tak się utrzyma, a mylące wpisy na blogu zostaną przeedytowane lub zastąpione odsyłaczem do nowej instrukcji (im szybciej tym lepiej, byle nie na łapu-capu).
Znasz-li gdzie Jeziorna?

Awatar użytkownika
Jan Onufry
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 1993
Rejestracja: 2011-08-21, 08:59

Re: Raptusy (Raptusi? :-) )

Postautor: Jan Onufry » 2015-11-10, 12:54

Niestety najnowsze AH, które miały jedynie zostać uaktualnione do nowych zasad zostały opublikowane za nim zakończono dyskusję o końcowym kształcie słowa Raptus i stąd zamieszanie - ale trwają już prace nad wersją 2.3.6 a nawet 3.0
Generalnie, zarówno w standardzie jak i w klasyku obowiązuje stara zasada kładzenia w czynie znacznika -1 na postaci ze SK Raptus, co pozwala mu do końca rundy wyzywać postacie na polu karmazynów (popularnie zwana "zraptuszeniem". Jest to czyn wynikający ze zdolności postaci, czyli jako taki może być zablokowany Szynkiem u Klary lub Pełnią (w klasyku). Jeżeli skutek tej zdolności zostanie zanegowany to znacznik -1 pozostaje na postaci (to był koszt) ale nie może ona wyzywać karmazynów i w bieżącej rundzie nie może ponownie wykorzystać tej zdolności. Jeżeli udało się "zraptusić" postać, to od swojego kolejnego czynu, aż do końca rundy może wyzywać postacie na polu karmazynów na normalnych zasadach.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

JUŻ WSZYSTKO MAM, CÓŻ WIĘCEJ MÓGŁBYM CHCIEĆ?

Awatar użytkownika
veyDer
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 925
Rejestracja: 2013-03-25, 15:38

Re: Raptusy (Raptusi? :-) )

Postautor: veyDer » 2015-11-10, 12:58

Aktualnie (do czasu następnej zmiany AH) słowo kluczowe Raptus działa tak:

AH 700.1.at pisze:Raptus. Postać z tym słowem kluczowym może wyzwać na pojedynki postacie z pola karmazynów jeśli jako dodatkowy koszt wyzwania gracz odrzuci znajdujący się na wyzywającej postaci znacznik +1.


Oprócz faktu, że to zapis w AH jest obowiązujący, ostatnią wypowiedzią Aliena na ten temat było:
Alien pisze:Jednakże idąc za głosem graczy, pozostawimy SK Raptus bez żadnych zmian od wersji która została wprowadzona przez FGH - czyli do jego aktywacji trzeba zdjąć znacznik szabli +1. Jednakże, z góry zastrzegam, że definicja tego słowa kluczowego może ulec zmianie, jeżeli jego działanie nie zda egzaminu w warunkach turniejowych.


Mylący jest niezedytowany wpis na blogu, gdzie podany jest "stara" zasada tego słowa kluczowego, niemniej zawsze nadrzędny jest zapis w AH.

Edyta: gwoli wyjaśnienia rozbieżności między postem moim i Jana Onufrego - kluczowe w moim poście jest słowo "Aktualnie", Jan Onufry jak widać uchylił nam rąbka tajemnicy o tym, co będzie zmienione w nadchodzącej aktualizacji AH. Miejmy nadzieję, że przynajmniej do IMPów to słowo kluczowe nie będzie już tykane...
Odpowiedź na 99% pytań o zasady: "Czytałeś AH/PC"? :-P

Awatar użytkownika
Trampon
Vetomaniak
Posty: 558
Rejestracja: 2015-09-21, 10:19
Lokalizacja: Wa-wa Ursus

Re: Raptusy (Raptusi? :-) )

Postautor: Trampon » 2015-11-10, 13:12

Jeden z Was mówi że obowiązuje zasada - "połóż -1 i w następnym czynie wyzwij " a drugi - że obowiązuje zasada "zdejmij znacznik +1 i wyzwij".
Wiedziałem że w temacie jasności i jednoznaczności można na Was polegać ;-)
"Zwalczcie tę chuć! (taa jeeest!!!), innych zadań przed Wami jest siła
Musicie knuć - (musimy knuć!), jak tu pozbyć się Ra-dzi-dzi-wił-ła!"
oryginal tutaj

Awatar użytkownika
veyDer
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 925
Rejestracja: 2013-03-25, 15:38

Re: Raptusy (Raptusi? :-) )

Postautor: veyDer » 2015-11-10, 13:28

Tak, jak już napisałem: według aktualnie obowiązujących AH kosztem wyzwania przez Raptusa jest odrzucenie znacznika Szabla +1.

Wszystkie zasady zawsze rozpatruje się według kolejności:
1. Najnowsza instrukcja
2. Tekst na kartach
3. Erraty i uściślenia ogłoszone na forum/blogu przez Radę Sędziowską
4. Erraty i uściślenia opublikowane w wyszukiwarce kart
5. AH/PC
6. Indywidualna interpretacja sędziego liniowego
7. Indywidualna interpretacja głównego sędziego
8. Ogłoszenia "parafialne" (gra słów odnośnie mastera w Kielcach zamierzona :-P) głównego sędziego przed rozpoczęciem turnieju

Zatem, jeśli nawet sędzia główny ogłosi przed turniejem, że będzie obowiązywać zasada "dodatkowym kosztem wyzwania przez Raptusa jest odrzucenie znacznika agitacji" to na takim turnieju tak to będzie działać, mimo iż stoi to w sprzeczności z zapisami AH czy instrukcji.

Jednocześnie zapisy z Artykułów Henrykowskich oraz Pacta Conventa są ważniejsze (bardziej "oficjalne") od wpisów na blogu, forum czy gdziekolwiek indziej i powinny stanowić punkt wyjścia do rozstrzygania wszelkich wątpliwości.

Natomiast obstawiam, że Jan Onufry napisał już przyszłościowo, jak to będzie działać w ostatecznej wersji i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby już się do tego zacząć przyzwyczajać.
Ostatnio zmieniony 2015-11-10, 13:31 przez veyDer, łącznie zmieniany 1 raz.
Odpowiedź na 99% pytań o zasady: "Czytałeś AH/PC"? :-P

okon
Weteran
Posty: 123
Rejestracja: 2015-06-09, 13:47

Re: Raptusy (Raptusi? :-) )

Postautor: okon » 2015-11-10, 13:31

jezu zgłupiałem

Awatar użytkownika
veyDer
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 925
Rejestracja: 2013-03-25, 15:38

Re: Raptusy (Raptusi? :-) )

Postautor: veyDer » 2015-11-10, 13:33

Chciałbym jeszcze dodać, że w tym dziale każdy może pisać, jak mu się wydaje i nie ma to mocy wiążącej (więc może się okazać, że piszę bzdury :-P) - lepiej zadać "oficjalne" pytanie w dziale Pytania do sędziego, gdzie mogą odpowiadać tylko członkowie Rady Sędziowskiej.
Odpowiedź na 99% pytań o zasady: "Czytałeś AH/PC"? :-P

Awatar użytkownika
Jan Onufry
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 1993
Rejestracja: 2011-08-21, 08:59

Re: Raptusy (Raptusi? :-) )

Postautor: Jan Onufry » 2015-11-10, 13:40

OK, żeby nie było, że veyDer "pisze bzdury", albo jest niejednoznaczność.
Przed masterem w Kielcach na Radzie Sędziowskiej toczyła się dyskusja na ten temat i wywnioskowałem z niej, że większość z członków Rady jest za starą wersją słowa Raptus (i dlatego na masterze ogłosiłem taką interpretację, a co, bo mogłem :-P ).
Jednocześnie na blogu trwała dyskusja zwolenników i przeciwników każdej z wersji, zakończona deklaracją Aliena (która, przyznaję, mi umknęła) co wprowadziło zamieszanie.
Aby uniknąć niejasności, proponuję, przez najbliższe kilka dni by przed każdym zaczynającym się turniejem sędzia ustalał (sam czy w porozumieniu z graczami) którą wersję Raptusa będzie stosował w trakcie danego turnieju. Na dniach mają się ukazać nowe AH, które ostatecznie rozstrzygną jak brzmi SK Raptus i od tego momentu nie będzie już miejsca na niejednoznaczności ani powodów do zgłupienia. Wszystko powinno być jasno i wyraźnie przedstawione w najbliższym artykule na blogu.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

JUŻ WSZYSTKO MAM, CÓŻ WIĘCEJ MÓGŁBYM CHCIEĆ?

Zielony
Weteran
Posty: 175
Rejestracja: 2015-10-18, 20:34

Re: Raptusy (Raptusi? :-) )

Postautor: Zielony » 2016-01-15, 19:41

Hej,

To jak jest w końcu ? -1 czy odrzuć +1 ?

Zielony

Awatar użytkownika
Jan Onufry
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 1993
Rejestracja: 2011-08-21, 08:59

Re: Raptusy (Raptusi? :-) )

Postautor: Jan Onufry » 2016-01-15, 22:51

Obecnie obowiązuje zasada słowa kluczowego Raptus zapisana w Artykułach Henrykowskich wersja 2.3.6 opublikowana 19 listopada 2015

700.1.at Raptus. Postać z tym słowem kluczowym może wyzwać na pojedynki postacie z pola karmazynów jeśli jako dodatkowy koszt wyzwania gracz odrzuci znajdujący się na wyzywającej postaci znacznik +1.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

JUŻ WSZYSTKO MAM, CÓŻ WIĘCEJ MÓGŁBYM CHCIEĆ?

Awatar użytkownika
Waćpanna
Posty: 3
Rejestracja: 2018-08-18, 09:00
Lokalizacja: Gdynia

Re: Raptusy (Raptusi? :-) )

Postautor: Waćpanna » 2018-08-18, 09:10

Lekki offtop, ale tez zawsze mialam problem z odmianą tego :D
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich.


Wróć do „Postaci”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości