Słabszych od siebie, chamie?!

MrT
Posty: 9
Rejestracja: 2017-04-21, 10:11

Słabszych od siebie, chamie?!

Postautor: MrT » 2017-11-28, 12:36

Mam pytanie o kartę:
Obrazek

Czy jeżeli ja wyzywam i mam postać o wyższej bazowej szabli (ale spodziewam się sztychu u przeciwnika) to mogę skorzystać z tej karty żeby odrzucił on kreskę? Zgaduję, że główną intencją tej karty było uniknięcie pojedynku, ale może intencją było również aby była "kombogenna" z jakimiś innymi kartami związanymi z odrzucaniem kresek przez przeciwnika?

Chodzi mi konkretnie o sformułowanie "od przeciwnika", tj. czy oznacza ona w tym wypadku:
a) zawsze gracza o niższej szabli
czy
b) przeciwnika gracza, który zagrywa efekt
?

Richtus
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 426
Rejestracja: 2015-09-20, 14:03
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Słabszych od siebie, chamie?!

Postautor: Richtus » 2017-11-28, 13:15

Z tego co pamiętam karta działa w obu przypadkach (wyzywają twoją postać/ty wyzywasz postać przeciwnika) i w obu przypadkach kreskę odrzuca przeciwnik gracza zagrywającego efekt.

Awatar użytkownika
Trampon
Vetomaniak
Posty: 534
Rejestracja: 2015-09-21, 10:19
Lokalizacja: Wa-wa Ursus

Re: Słabszych od siebie, chamie?!

Postautor: Trampon » 2017-11-28, 15:47

Richtus pisze:Z tego co pamiętam karta działa w obu przypadkach (wyzywają twoją postać/ty wyzywasz postać przeciwnika) i w obu przypadkach kreskę odrzuca przeciwnik gracza zagrywającego efekt.

Zaraz, przecież to byłoby całkowicie bez sensu.

Modelowa sytuacja powinna wyglądać tak:
- mam na stole postać z bazową szablą - powiedzmy - 5.
- przeciwnik wyzywa ją swoją postacią z bazową szablą więcej niż 5.
- zagrywam Słabszych od Siebie, do pojedynku nie dochodzi i przeciwnik odrzuca kreskę.

i vice versa (przeciwnik ma słabeusza, ja ją wyzywam mięśniakiem i dostaję po głowie za wyzwanie słabszych od siebie).

A to co Richtus napisałeś to wyglądałoby również tak
- przeciwnik ma na stole postać z szablą 5
- ja ją wyzywam swoją postacią z szablą więcej niż 5
- i ja zagrywam efekt (jako replikę na wyzwanie wykonane przez moją postać?) który powoduje że mój przeciwnik odrzuca kreskę????

To byłoby jak dla mnie całkowite zaprzeczenie zdrowego rozsądku (wiem, w grach karcianych rzadko stosowany) ale i jak się domyślam - idei tej kary (ochronka przez mięśniakami właśnie).
Ostatnio zmieniony 2017-12-04, 13:37 przez Trampon, łącznie zmieniany 1 raz.
"Zwalczcie tę chuć! (taa jeeest!!!), innych zadań przed Wami jest siła
Musicie knuć - (musimy knuć!), jak tu pozbyć się Ra-dzi-dzi-wił-ła!"
oryginal tutaj

Richtus
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 426
Rejestracja: 2015-09-20, 14:03
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Słabszych od siebie, chamie?!

Postautor: Richtus » 2017-11-28, 21:46

Z punktu widzenia zdrowego rozsądku i prawdopodobnych intencji autora - zgoda. Nie ma jednak zapisu "kiedy postać przeciwnika wyzywa", więc IMO jak najbardziej jest to legalne zagranie.

Awatar użytkownika
korek
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 586
Rejestracja: 2011-12-06, 13:08
Lokalizacja: Święta Warmia

Re: Słabszych od siebie, chamie?!

Postautor: korek » 2017-12-04, 10:38

Przychylam się do opinii Richtusa. Wg mnie możemy zagrać tę kartę na swoje wyzwanie.

@Trampon: Chyba chodziło Ci o szablę nie o kreski...

Awatar użytkownika
Trampon
Vetomaniak
Posty: 534
Rejestracja: 2015-09-21, 10:19
Lokalizacja: Wa-wa Ursus

Re: Słabszych od siebie, chamie?!

Postautor: Trampon » 2017-12-04, 13:36

korek pisze:(...)@Trampon: Chyba chodziło Ci o szablę nie o kreski...
Tak, oczywista oczywistość że to moja pomyłka. Chodziło o szablę. Poprawiłem w oryginalnym tekście, a zdania co do całkowitej niezgodności powyższego z elementarnym zdrowym rozsądkiem nie zmieniam ;-)
"Zwalczcie tę chuć! (taa jeeest!!!), innych zadań przed Wami jest siła
Musicie knuć - (musimy knuć!), jak tu pozbyć się Ra-dzi-dzi-wił-ła!"
oryginal tutaj

Awatar użytkownika
korek
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 586
Rejestracja: 2011-12-06, 13:08
Lokalizacja: Święta Warmia

Re: Słabszych od siebie, chamie?!

Postautor: korek » 2017-12-05, 10:38

Podzielam Twoje odczucia, jednakże w SGK Veto nie pierwszy to raz, gdy rozsądek - rozsądkiem, a zasady - zasadami... ;-)


Wróć do „Efekty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości