Pytania początkującego

Awatar użytkownika
Jan Onufry
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 1993
Rejestracja: 2011-08-21, 08:59

Re: Pytania początkującego

Postautor: Jan Onufry » 2014-08-30, 16:40

karta

Po pierwsze, we wszystkich pytaniach dotyczących kart proszę o ich zamieszczenie, lub chociaż linku do nich w wyszukiwarce.
A teraz co do pytania. Tekst karty mówi:
Dublet - 2 kreski.C > zaznacz wybraną postać i odznacz wybraną postać albo połóż 2 znaczniki szabla +1 na jednej postaci i 2 znaczniki Szabla -1 na innej postaci.
Czyli, ponieważ karta każe nam wybrać dwie postacie, to najpierw musimy określić które to będą, przy czym nie możemy do odznaczenia wybrać postaci odznaczonej a do zaznaczenia postaci zaznaczonej. Ponieważ jedynym kosztem karty jest kosz czasowy czyli Czyn a reszta jest po stronie skutku, oraz karta nie określa do kogo mają należeć te postacie, to znaczy,że można wybrać dowolne ze znajdujących się na polu gry (dotyczy to oczywiście obu zdolności). Czyli jeżeli masz zaznaczoną postać a przeciwnik odznaczoną to możesz zaznaczyć jego postać a swoją odznaczyć. Ale jeżeli przeciwnik ma wszystkie postacie zaznaczone, albo nie ma w ogóle postaci, a ty masz jedną postać zaznaczoną a druga odznaczoną, to musisz skutek zrealizować tylko swoimi postaciami. To samo ze znacznikami, jeżeli przeciwnik ma postacie na stole to znaczniki minusowe możesz położyć na któreś z jego postaci a plusowe na swojej. Jeżeli jednak przeciwnik nie ma postaci to minusowe musisz również położyć na swojej postaci (np karmazynie albo niewiaście).
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

JUŻ WSZYSTKO MAM, CÓŻ WIĘCEJ MÓGŁBYM CHCIEĆ?

Awatar użytkownika
Trampon
Vetomaniak
Posty: 558
Rejestracja: 2015-09-21, 10:19
Lokalizacja: Wa-wa Ursus

Re: Pytania początkującego

Postautor: Trampon » 2015-11-24, 11:24

Najpierw ogólna uwaga - ostatni wpis w tym wątku pochodzi z sierpnia 2014. Możliwe że od tego czasu nie było żadnych początkujących którzy mieliby jakiekolwiek pytania :-) Tymczasem jest to dobre miejsce aby zadawać pytania - no właśnie, nie o piętrowe działanie poszczególnych kart a o tematy które nie są jasno przedstawione w instrukcji (ehem, tak, w instrukcji ;-) ) a które dotyczą podstaw podstaw. Spora cześć moich pytań jest właśnie taka.
Od czasu tego ostatniego wpisu zmieniło się mnóstwo rzeczy, chociażby działanie szeregu słów kluczowych. Wątpię jednak aby jakikolwiek początkujący chciał się przebijać przez kilkadziesiąt stron, natrafiając również na tematy występujące wyłącznie w klasyku.
Stąd moja propozycja dla admina - może przesunąć te starsze wpisy do jakiegoś archiwum i otworzyć nowy wątek dotyczący właśnie pytań początkujących graczy.

A teraz moje 2 pytania.

1) Możliwość zagrania postaci które trafiły do żalnika.
Moja postać (niepospolita) trafia z jakiegokolwiek powodu do żalnika. Najczęściej dlatego że została zabita w pojedynku (3 lub więcej różnicy w szabli). Możemy sobie wyobrazić np. że glowa tej postaci została nadziana na pikę lub palisadę a bezgłowe truchło rzucone psom na pożarcie (opis trochę pod Awanturników).
Mam w dworze (na ręku) kolejną kopię tej karty. Czy mogę - po rozpatrzeniu pojedynku, będąc kolejny raz przy głosie - wystawić tą postać ponownie?
Lub może krócej - czy postać w Żalniku znajduje się w grze?

Przytoczę może odpowiedni fragment AH, pogrubienia moje:

301.3.a Dopóki postac z dana nazwa znajduje sie w grze, zaden z graczy nie moze zagrac postaci o takiej samej nazwie.
301.3.c Zagranie karty postaci z Dworu, gdy kopia tej karty znajduje sie na Polu Gry, jest zagraniem nielegalnym
i
409.2 Zalnik jest czescia Strefy Gry, nie jest czescia Pola Gry.

2) Kwestia poligamii ;-)
Czy w pojedynku mogę w kolejnych replikach zaznaczyć więcej niż jedną Niewiastę aby pojedynkujący się towarzysz otrzymał modyfikator +1 do szabli
"Zwalczcie tę chuć! (taa jeeest!!!), innych zadań przed Wami jest siła
Musicie knuć - (musimy knuć!), jak tu pozbyć się Ra-dzi-dzi-wił-ła!"
oryginal tutaj

Awatar użytkownika
veyDer
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 925
Rejestracja: 2013-03-25, 15:38

Re: Pytania początkującego

Postautor: veyDer » 2015-11-24, 11:44

Trampon pisze:1) Możliwość zagrania postaci które trafiły do żalnika.
Moja postać (niepospolita) trafia z jakiegokolwiek powodu do żalnika. Najczęściej dlatego że została zabita w pojedynku (3 lub więcej różnicy w szabli). Możemy sobie wyobrazić np. że glowa tej postaci została nadziana na pikę lub palisadę a bezgłowe truchło rzucone psom na pożarcie (opis trochę pod Awanturników).
Mam w dworze (na ręku) kolejną kopię tej karty. Czy mogę - po rozpatrzeniu pojedynku, będąc kolejny raz przy głosie - wystawić tą postać ponownie?
Lub może krócej - czy postać w Żalniku znajduje się w grze?

Przytoczę może odpowiedni fragment AH, pogrubienia moje:

301.3.a Dopóki postac z dana nazwa znajduje sie w grze, zaden z graczy nie moze zagrac postaci o takiej samej nazwie.
301.3.c Zagranie karty postaci z Dworu, gdy kopia tej karty znajduje sie na Polu Gry, jest zagraniem nielegalnym
i
409.2 Zalnik jest czescia Strefy Gry, nie jest czescia Pola Gry.


Postać w Żalniku nie znajduje się w grze, sam słusznie przytoczyłeś odpowiedni artykuł. Jak najbardziej można zagrać kolejną kopię postaci (oczywiście klimaciarze w tym momencie mruczą coś pod wąsem o czartach, upiorach i innych wskrzeszeńcach ;-) )

2) Kwestia poligamii ;-)
Czy w pojedynku mogę w kolejnych replikach zaznaczyć więcej niż jedną Niewiastę aby pojedynkujący się towarzysz otrzymał modyfikator +1 do szabli

Tak, każda "cheerleaderka" daje +1 do szabli.
Odpowiedź na 99% pytań o zasady: "Czytałeś AH/PC"? :-P

Awatar użytkownika
Trampon
Vetomaniak
Posty: 558
Rejestracja: 2015-09-21, 10:19
Lokalizacja: Wa-wa Ursus

Re: Pytania początkującego

Postautor: Trampon » 2015-11-24, 12:28

Ok, dzięki za potwierdzenie.

Nie wiem - klimatyczne czy nieklimatyczne, ale sensu to nijak nie ma. Tu imć Jan Onufry Zagłoba leży w pozie Henryka II Pobożnego tzn. bez głowy, a zaraz potem wyskakuje z kredensu niczym po wyborach pewien minister obrony z piwnicy z dziarskim "Hu, ha, to teraz będę agitował!"
"Zwalczcie tę chuć! (taa jeeest!!!), innych zadań przed Wami jest siła
Musicie knuć - (musimy knuć!), jak tu pozbyć się Ra-dzi-dzi-wił-ła!"
oryginal tutaj

Awatar użytkownika
veyDer
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 925
Rejestracja: 2013-03-25, 15:38

Re: Pytania początkującego

Postautor: veyDer » 2015-11-24, 19:36

Z jednej strony racja, ale z drugiej wyobraź sobie talię na jakiejś kluczowej postaci (np. Horpyna, Ubald, Sebastian Domosławski, Stary Kiemlicz czy Aleksander Połubiński) - przeciwnik ubije i po grze, można składać karty?

Chociaż w sumie tak już onegdaj bywało, takie postacie nazywaliśmy Elektami... ;-)
Odpowiedź na 99% pytań o zasady: "Czytałeś AH/PC"? :-P


Wróć do „Pytania różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości