Tabor i postacie mogące być wyzywane

Awatar użytkownika
veyDer
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 925
Rejestracja: 2013-03-25, 15:38

Tabor i postacie mogące być wyzywane

Postautor: veyDer » 2015-11-12, 19:05

Pytania dotyczą definicji postaci mogących być wyzywane na pojedynki w różnych sytuacjach:

SYTUACJA 1:

Kontrolujemy karta i karta.
Przeciwnik kontroluje np. karta.

Czy Ganchof może wyzwać Tabor?

a) tak, ponieważ nie mamy na polu elekcyjnym postaci, które Ganchof mógłby wyzwać na pojedynek
b) nie, ponieważ Zjawa jest postacią mogącą być wyzwaną na pojedynek (przez inne Zjawy)

SYTUACJA 2:

Kontrolujemy karta i karta
Przeciwnik kontroluje karta.

Czy Kryczyński może wyzwać Tabor?

a) tak, ponieważ Niewiasta ma zasadę "nie może być wyzywana na pojedynki"
b) nie, ponieważ Horpyna jest postacią mogącą być wyzwaną na pojedynek przez Kryczyńskiego

SYTUACJA 3:

Kontrolujemy karta i karta
Przeciwnik kontroluje karta oraz nie posiada żadnych kresek!

Czy Ganchof może wyzwać Tabor?

a) tak, ponieważ nie posiada kresek aby wyzwać Pobożnego
b) nie, ponieważ Muszalski jest postacią mogącą być wyzwaną na pojedynek; to, że nie może być wyzwany w tym momencie nie ma żadnego znaczenia

SYTUACJA 4:

Kontrolujemy karta, karta oraz karta. Na wystawienie Kryczyńskiego została użyta replika Tykocina w związku z czym do końca rundy nie może on uczestniczyć w pojedynkach.
Przeciwnik kontroluje karta

Czy Ganchof może wyzwać Tabor?

a) tak, ponieważ nie mamy na polu elekcyjnym postaci, które Ganchof mógłby wyzwać na pojedynek
b) nie, ponieważ Kryczyński jest postacią mogącą być wyzywaną na pojedynki; to, że nie może w nich uczestniczyć do końca rundy nie ma żadnego znaczenia
Odpowiedź na 99% pytań o zasady: "Czytałeś AH/PC"? :-P

Awatar użytkownika
bialy
Sławny
Posty: 1339
Rejestracja: 2010-02-23, 18:25
Lokalizacja: Wolne Miasto
Kontaktowanie:

Re: Tabor i postacie mogące być wyzywane

Postautor: bialy » 2015-11-12, 21:36

Czytaj forum. Za 5 minut może go nie być.

Awatar użytkownika
Jan Onufry
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 1993
Rejestracja: 2011-08-21, 08:59

Re: Tabor i postacie mogące być wyzywane

Postautor: Jan Onufry » 2015-11-12, 21:42

Po naprawdę głębokim zastanowieniu, przy poniższych wykładniach przyjąłem następujące założenie:
1.Za nadrzędne przyjąłem definicje Słów Kluczowych oraz to czy pozwalają one lub nie na uczestniczenie w pojedynkach lub na bycie wyzywanym.
2. Zdecydowałem, że przy rozpatrywaniu tej zdolności znaczenie ma tylko i wyłącznie jakie postacie ma w grze kontroler Taboru, a nie jego przeciwnik
3. Uznałem, że zdolności niepozwalające na uczestniczenie w pojedynkach lub na bycie wyzywanym wpływają na sposób rozpatrzenia zdolności Taboru


veyDer pisze:Pytania dotyczą definicji postaci mogących być wyzywane na pojedynki w różnych sytuacjach:

SYTUACJA 1:

Kontrolujemy karta i karta.
Przeciwnik kontroluje np. karta.

Czy Ganchof może wyzwać Tabor?

a) tak, ponieważ nie mamy na polu elekcyjnym postaci, które Ganchof mógłby wyzwać na pojedynek
b) nie, ponieważ Zjawa jest postacią mogącą być wyzwaną na pojedynek (przez inne Zjawy)


Odpowiedź b) - dokładnie z powodów jakie zostały podane w przykładzie. Zjawa może być wyzywana na pojedynki:
700.1.bk Zjawa. Postac ta moze byc wyzywana na pojedynki tylko przez inne Zjawy i moze wyzywac tylko inne Zjawy. Nie moze agitowac.

To że przeciwnik nie może w danym momencie wyzwać Zjawy nie czyni z niej postaci niewyzywalnej.

veyDer pisze:SYTUACJA 2:

Kontrolujemy karta i karta
Przeciwnik kontroluje karta.

Czy Kryczyński może wyzwać Tabor?

a) tak, ponieważ Niewiasta ma zasadę "nie może być wyzywana na pojedynki"
b) nie, ponieważ Horpyna jest postacią mogącą być wyzwaną na pojedynek przez Kryczyńskiego


Odpowiedź a) - również z podanych powyżej przyczyn. Niewiasta nie może uczestniczyć w pojedynkach:
700.1.ae Niewiasta. Postac ze słowem kluczowym Niewiasta nie moze uczestniczyc w pojedynkach.(...)

Jak już napisałem na wstępie, uznałem, ze tylko postacie kontrolera Taboru wpływają na jego zdolność. W związku z czym ta sama sytuacja dotyczyłaby gdyby kontroler Taboru miał na stole:
karta karta
Natomiast, gdyby w grze znajdowała się
karta
to Tabor byłby chroniony

veyDer pisze:SYTUACJA 3:

Kontrolujemy karta i karta
Przeciwnik kontroluje karta oraz nie posiada żadnych kresek!

Czy Ganchof może wyzwać Tabor?

a) tak, ponieważ nie posiada kresek aby wyzwać Pobożnego
b) nie, ponieważ Muszalski jest postacią mogącą być wyzwaną na pojedynek; to, że nie może być wyzwany w tym momencie nie ma żadnego znaczenia


Odpowiedź b) - po raz kolejny z podanych powyżej powodów. Słowo kluczowe Pobożny w żaden sposób nie uniemożliwia wyzwania posiadającej je postaci, a jedynie obarcza to dodatkowym kosztem:
700.1.aq Pobozny. Jesli gracz chce wyzwac na pojedynek postac posiadajaca słowo kluczowe
Pobozny, musi odrzucic Kreske do wspólnej puli lub do wyzwania nie dochodzi.(...)

Niemożność zapłacenia kosztu potencjalnego wyzwania nie powoduje, że taka postać nie może być wyzwana na pojedynek w brzmieniu zdolności Taboru

veyDer pisze:SYTUACJA 4:

Kontrolujemy karta, karta oraz karta. Na wystawienie Kryczyńskiego została użyta replika Tykocina w związku z czym do końca rundy nie może on uczestniczyć w pojedynkach.
Przeciwnik kontroluje karta

Czy Ganchof może wyzwać Tabor?

a) tak, ponieważ nie mamy na polu elekcyjnym postaci, które Ganchof mógłby wyzwać na pojedynek
b) nie, ponieważ Kryczyński jest postacią mogącą być wyzywaną na pojedynki; to, że nie może w nich uczestniczyć do końca rundy nie ma żadnego znaczenia


Odpowiedź a) - z podanych powyżej powodów. Zdolność Tykocina spowodowała, że gracz kontrolujący Tabor nie ma w grze postaci mogącej być wyzwaną (zgodnie z AH:
513.10 (...) Postacie, które nie moga brac udziału w pojedynku nie moga byc wyzywane na pojedynek.
) na pojedynek, a co za tym idzie warunek zdolności Taboru przestał być spełniany.

Na koniec jeszcze jedna uwaga. W chwili premiery W Niewoli zadano pytanie na temat zapisu zdolności Taboru, a dokładnie rzecz biorąc, użytej w nim liczby mnogiej i została udzielona następująca odpowiedź:
Esse pisze:
Fechmistrz pisze:
Esse pisze:1. Tabor nie może być wyzywany jeśli masz chociaż jedną postać na PE,

To dlaczego tekst kart mówi "postacie" a nie "postać"? Dla mnie wygląda to na liczbę mnogą, czyli co najmniej dwie postacie.

postacie = jedną lub więcej.

Przyjmuję tą interpretację, choć osobiście się z nią nie zgadzam, zwłaszcza w obliczu obowiązującej tendencji do stosowania zasad zgodnie z ich rzeczywistym zapisem a nie na podstawie sędziowskich interpretacji. W związku z tym możliwe jest, że RS z czasem podejmie decyzję, że zdolność Taboru działa dopiero przy co najmniej dwóch postaciach mogących być wyzywanymi, ale to kwestia przyszłości, jako, że jest to jeden z mniejszych problemów do rozwiązania.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

JUŻ WSZYSTKO MAM, CÓŻ WIĘCEJ MÓGŁBYM CHCIEĆ?


Wróć do „W niewoli”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość