Postaci w pojedynku

Awatar użytkownika
jeleń
Bohater
Posty: 92
Rejestracja: 2012-05-20, 21:47
Lokalizacja: Kraków

Postaci w pojedynku

Postautor: jeleń » 2012-10-07, 17:03

Odnosząc się do zapisu z AH:

301.4 Co do zasady zdolności postaci odnoszące się do pojedynków mogą być używane tylko
w pojedynkach z udziałem danej postaci.

Jak w takim razie rozumieć zdolność Muchowieckiego:

Obrazek

Jeżeli Muchowiecki atakuje a przeciwnik odmówi to mogę go (Muchowieckiego) zaznaczyć i do pojedynku dochodzi, ale żeby go zaznaczyć muszę go najpierw odznaczyć np. ze szkoły fechtunku? I też nie można go użyć, kiedy przeciwnik odmawia komuś innemu?
Ostatnio zmieniony 2012-10-18, 19:54 przez jeleń, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Skaven
Posty: 1210
Rejestracja: 2011-05-24, 16:08
Lokalizacja: Kraków

Re: Postaci w pojedynku

Postautor: Skaven » 2012-10-18, 19:07

Jeżeli wyzwiesz swoją inna postacią i przeciwnik odmówi , to możesz zaznaczyć muchowieckiego żeby do pojedynku doszło, pomimo odmówienia.
-----
gg: 10326982 (nie pomagam składać talii, nie odpowiadam na pytania o zasady, bo od tego jest forum)
-"Tak Saven, wiem że homini i nagły to Twoja zasługa, ale chwały za to nie oddam" -Ksch

Awatar użytkownika
jeleń
Bohater
Posty: 92
Rejestracja: 2012-05-20, 21:47
Lokalizacja: Kraków

Re: Postaci w pojedynku

Postautor: jeleń » 2012-10-18, 19:53

A co z tym:

301.4 Co do zasady zdolności postaci odnoszące się do pojedynków mogą być używane tylko
w pojedynkach z udziałem danej postaci.


Nie powinien mieć takiego zapisu jak Adam Kisiel po erracie:

Prawidłowy zapis to: R Z po przyjęciu wyzwania przez dowolną postać > do pojedynku nie dochodzi.

??

Awatar użytkownika
Skaven
Posty: 1210
Rejestracja: 2011-05-24, 16:08
Lokalizacja: Kraków

Re: Postaci w pojedynku

Postautor: Skaven » 2012-10-18, 20:11

@Arto
Nie wprowadzaj w błąd proszę i zapoznaj się z regulaminem działu.

@Jeleń
Wszystko jest zapisane na karcie. Kiedy dowolna postać odmawia pojedynku, zaznaczasz muchowieckiego i do tego pojedynku dochodzi. Nie ma znaczenia z czyjej kompani to postać, nawet możesz odmówić swoją postacią przeciwnikowi, a potem zaznaczyć muchowieckiego żeby pojedynek doszedł do skutku.

Schemat wygląda tak:
ktoś wyzywa -> ktoś odmawia -> rozegranie pojedynku między postacią wyzywającą a wyzywaną.
-----
gg: 10326982 (nie pomagam składać talii, nie odpowiadam na pytania o zasady, bo od tego jest forum)
-"Tak Saven, wiem że homini i nagły to Twoja zasługa, ale chwały za to nie oddam" -Ksch

Awatar użytkownika
jeleń
Bohater
Posty: 92
Rejestracja: 2012-05-20, 21:47
Lokalizacja: Kraków

Re: Postaci w pojedynku

Postautor: jeleń » 2012-10-18, 20:21

No właśnie o to mi się rozchodzi, że na karcie Muchowieckiego nie jest napisane dowolna postać, tylko postać czyli zgodnie z AH replika powinna działać tylko w pojedynku z udziałem Muchowieckiego.

Identycznie było z Kisielem i został zerratowany z:

R Z po przyjęciu wyzwania > do pojedynku nie dochodzi.

na:

R Z po przyjęciu wyzwania przez dowolną postać > do pojedynku nie dochodzi.

Awatar użytkownika
Skaven
Posty: 1210
Rejestracja: 2011-05-24, 16:08
Lokalizacja: Kraków

Re: Postaci w pojedynku

Postautor: Skaven » 2012-10-18, 20:27

Jeżeli jakaś zdolność postaci odnosi się tylko do pojedynku z jej udziałem to występuje zapis "R w pojedynku".

Przykład z kisielem różni się o tyle że "po przyjęciu wyzwania" to już pojedynek a samo "wyzwanie" czy "odmówienie" to jeszcze nie pojedynek.
-----
gg: 10326982 (nie pomagam składać talii, nie odpowiadam na pytania o zasady, bo od tego jest forum)
-"Tak Saven, wiem że homini i nagły to Twoja zasługa, ale chwały za to nie oddam" -Ksch

Awatar użytkownika
jeleń
Bohater
Posty: 92
Rejestracja: 2012-05-20, 21:47
Lokalizacja: Kraków

Re: Postaci w pojedynku

Postautor: jeleń » 2012-10-18, 20:40

Ok, już łapię, dzięki i można zamknąć temat :mrgreen: .

ale i tak jeszcze ponarzekam
Skaven pisze:Jeżeli jakaś zdolność postaci odnosi się tylko do pojedynku z jej udziałem to występuje zapis "R w pojedynku".

tego nie ma w AH, a znacznie rozjaśnia całą sprawę, ile jest jeszcze takich widmowych zasad? Veto jest zdecydowanie najlepszą karcianką w jaką grałem, ale zasady oficjalne w AH i zasady stosowane/domniemane/i to, co twórcy mieli na myśli, to dwa różne światy i to dobija grę... :-/

Awatar użytkownika
Skaven
Posty: 1210
Rejestracja: 2011-05-24, 16:08
Lokalizacja: Kraków

Re: Postaci w pojedynku

Postautor: Skaven » 2012-10-18, 20:46

Zapis istnieje, nie wymyśliłem sobie tego ;-)

301.4 Co do zasady zdolnosci postaci odnoszace sie do pojedynków moga byc uzywane tylko
w pojedynkach z udziałem danej postaci.


Tak więc "R w pojedynku" = "zdolność postaci odnosząca się do pojedynku" m, potem trzeba ogarnąć w AH w którym momencie postać jest już w pojedynku a w którym nie ( jest to też rozpisane w AH w dziale "Pojedynek" ) i sytuacja powinna stać się bardziej klarowna.
-----
gg: 10326982 (nie pomagam składać talii, nie odpowiadam na pytania o zasady, bo od tego jest forum)
-"Tak Saven, wiem że homini i nagły to Twoja zasługa, ale chwały za to nie oddam" -Ksch

Awatar użytkownika
jeleń
Bohater
Posty: 92
Rejestracja: 2012-05-20, 21:47
Lokalizacja: Kraków

Re: Postaci w pojedynku

Postautor: jeleń » 2012-10-18, 21:08

Patrząc punkt po punkcie masz rację, ale w takim razie po co erratowano Kisiela skoro mamy:

1. Wyzwanie
2. Etap przyjęcia/Odmowy przyjęcia wyzwania
3. Etap wyboru moderunków
4. Etap pojedynku

czyli to nie tak że:

Skaven pisze:Przykład z kisielem różni się o tyle że "po przyjęciu wyzwania" to już pojedynek a samo "wyzwanie" czy "odmówienie" to jeszcze nie pojedynek.


Czyli "R Z po przyjęciu wyzwania" to ciągle jeszcze nie pojedynek (4) tylko replika na (2).
W każdym razie ze swojej strony zamykam dyskusję i dziękuję za wyjaśnienie ;-)


Wróć do „W niewoli”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość